Prim gününü doldurduğu halde emeklilik için yaşını bekleyenlere daha düşük bir maaşla hemen emeklilik hakkı getirilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1999 yılından önce işe başlayanlardan prim gün sayısını doldurmasına rağmen kanunda öngörülen yaşı doldurmadığı için emekli olamayanlara yönelik çalışma başlattı. Buna göre yaş beklemeden biraz düşük maaşla emeklilik mümkün olacak.
1999 yılında çıkarılan bir yasa ile çalışanların emekli olma şartları değiştirildi. Yasa ile 1999 yılından sonra işe girecek olanlar için, daha önce kadınlarda 38 olan emeklilik yaşı 58`e, erkeklerde 43 olan emeklilik yaşı da 60`a çıkarıldı.
Emeklilikte yaşa takılanlar bir araya gelip sıkıntılarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`e anlattı. Bu bilgiler ışığında bürokratlara çalışma yapma talimatı veren Çelik, sıkıntı hakkında şöyle konuştu: "1999 yılında 10 yıl çalışıp, `10 yıl sonra ben emekli olacağım` diye bekleyen vatandaşa diyelim ki 4 yıllık ilave bir süre geldi. Vatandaşlarımız, `bizim prim ve gün sayımız doldu` diyor. Vatandaşımız, `Biz oyun oynarken kural değişti, bizim ne günahımız var` diyor. Tabii ki bakıldığında haklı, kamu düzenleme yapabilir mi? Yapabilir. Ne yapılabilir, dünyadaki örnekleri nedir? Bir haksızlık var mı? Var. Kısmî emeklilik çerçevesinde değerlendirilebilir veya uzatılan süre dikkate alınarak maaş bağlanırken ona göre maaş bağlanılabilir. Tüm bu hesapları dikkate alarak, geleceğe dönük projeksiyonlar yaparak sistemi tahrip etmeden bir çözüm arayışı içerisindeyiz." Çözümün `yaş beklemeden biraz düşük maaşla emeklilik` şeklinde gerçekleşmesi halinde ilk etapta 500 bin kişinin emekli olması bekleniyor.