Emekliye prim şoku
Serbest çalıştığı halde bunu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmeyen 300 bin emekli takibe alındı.
Bölge Haberleri
Yayın: 08 Ocak 2013 - Salı 12:00
Güncelleme: 08 Ocak 2013 12:00
Emekliye prim şoku
Serbest çalıştığı halde bunu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmeyen 300 bin emekli takibe alındı.
Bu emeklilerin aylıklarına, geriye dönük haciz uygulanarak aylıklarının 4`te 1`inin kesilmesi işlemine başlandı. Tespit edilen 100 bin kişi de yakında takibe alınacak.
Emeklilerin binde birinin serbest çalışıyor gözüktüğünü fark eden Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı ile işbirliği yaparak, kapsamlı bir "destek primi operasyonu" başlattı.
İlk aşamada, çalıştıkları için aylıklarından % 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yaptırması gerektiği halde bunu yapmayan 400 bin emekli tespit edildi.
Bu 400 bin emekliden, 300 bini takibe alındı ve aylıklarına geriye dönük haciz uygulanarak, emekli maaşlarının 4`te 1`inin kesilmesi işlemine başlandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu yönünden "zamanaşımı" süresi 10 yıl olduğu için emeklilerden örneğin 6 yıl öncesinin SGK destek primi de talep edilebiliyor. Ancak kira, faiz, borsa kazancı olanlardan kesinti yapılmışsa bu kişiler SGK`ya itiraz edebilecek.
Milletvekilleri kesintiden muaf 
Uygulama Milletvekillerine ayrıcalık tanındığını da ortaya çıkardı.
Emekli Milletvekillerinin, milletvekilliği görevleri devam ederken serbest çalışmaları ya da bir şirkete ortak olmaları durumunda, emekli aylıklarından % 15 sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılmıyor.
Bunun nedeni ise, Anayasa`nın 86. maddesinde, kesinti yapılamayacağına ilişkin "özel hüküm" bulunması.
Bu arada, şu ana kadar 4 bin 900 emekliye "fazla aylık ödendiği" ortaya çıktı. Kurum yetkililerinden alınan bilgiye göre, fazla ödenen aylık tutarı "ortalama 2 bin lira".
Ancak, bu tutar ortalama bir rakam; toplamda 500 lira fazla aylık ödenen olduğu gibi, 5 bin, hatta 10 bin lira fazla aylık ödenen de var. 
Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 32.9 ° / 15.5 ° Güneşli
  • Perşembe 34.7 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Cuma 39.5 ° / 16.3 ° Güneşli
1

BAŞKAN MİRZA’DAN ULAŞIMDA KALICI DOKUNUŞ

2

“Hobi bahçeleri”ne dikkat!

3

CHP’Lİ AYTEKİN: SINDIRGI AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

4

Çulcu’nun ismi Gönen’deki bir caddeye verilecek

5

Yıllardır kullanılmayan çeşme yeniden akacak

6

BAŞKAN DURSUN MİRZA’DAN TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

7

Bandırma'da motosiklet kazası: 1 yaralı