Balıkesir`de yaşayan engelli vatandaşlarımıza ait veri tabanı çalışmaları tamamlandı.
Balıkesir Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Engelli Vatandaşlarımıza ait Veri Tabanı Projesi, Otel Basri`de gerçekleşen konferans ile tanıtıldı.
Konferansa Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşam Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Ayhan Metin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Yalım, Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu, daire müdürleri ve özürlü vatandaşlarımız katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu, özürlü olmayan kişilerin engelli vatandaşlara empati kurarak yaklaşması gerektiğini dile getirirken engelli vatandaşlarımız için böyle bir ortamın oluşması ve farkındalığın yaratılıyor olmasının kendilerini gururlandırdığını belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Yalım "Güney Marmara Kalkınma Ajansının finansal katkıları ile hazırlanan proje ile ilimizde ikamet eden engelli vatandaşlarımızın eğitim, sağlık, engel çeşitliliği, yaşam alanları, ilçelere göre dağılımı gibi veriler elde edilmiştir. Projenin ilimizde ikamet eden engelli vatandaşlarımıza ait veri tabanı oluşturulması, bağımlı nüfusun planlanması ve istihdamına yönelik çalışmalara kaynak teşkil etmesi planlanmaktadır." dedi.
Erişebilirlilik ve Engelli İstihdamı konulu konferansta konuşan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, son dönemde engelli vatandaşlarımıza yeni haklar tanındığı ve engelli vatandaşlarımızın önündeki birçok engelin kaldırıldığını ifade etti.
Bu proje ile elde edilen verilerin kendileri için ileride yapacakları çalışmalarda çok önemli bir doküman olacağını vurgulayan Turhan, "Bu proje ile ilimizdeki engelli vatandaşlarımızın % 62`sine mali yardım sağlandığını ve yine engelli vatandaşlarımızın yaklaşık % 35`inin okur-yazar olmadığını öğrenmiş olduk." dedi.
Engelli vatandaşlarımızın önündeki mekânsal engelleri kaldırmak tabii ki önemli ama okuma-yazma bilmeyen bir engelli vatandaşımızın sosyal hayata ve istihdama katılmasının önündeki engelleri kaldırmakta en az onlar kadar önemlidir şeklinde konuşan Vali Turhan, "Bunun gerçekleşmesindeki en büyük engel de bence okuma yazma bilmiyor olmalarıdır. Bu sorunu aşmak içinde ilgili kurumlar arasında imzalanacak bir protokol ile engelli vatandaşlarımızın önündeki okuma-yazma bilmeme engelini aşmamız gerekiyor. Gerekirse öğretmenlerimizi engelli vatandaşlarımızın evine göndererek bu sorunu çözebiliriz. Engelli vatandaşlarımız ile ilgili olarak okuma-yazma sorununu bir an önce ortadan kaldırmamız lazım." dedi.
5378 Sayılı Kanun ile vatandaşlarımızın gerek kamu, gerekse özel kurumlara erişebilmesinin önündeki engellerin kaldırılması ile ilgili sürelerin dolduğunu hatırlatan Vali Turhan, "Eksikliklerin giderilmemesi durumlarında ciddi ceza-i müeyyideler var. Bizler yasa da belirtilen düzenlemeleri bir an önce yaparak vatandaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarına erişimindeki engelleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Son olarak engelli vatandaşlarımız konusunda biraz daha fazla empati yapmalıyız. Zihinsel engelli bir çocuğa bir şey öğretemesek bile, vereceğimiz haftalık 1-2 saatlik eğitim ile anne-babaya nefes alacak zaman dilimleri oluşturmalıyız. Bizler insana değer veren bir toplumuz ve insanımıza değer verdiğimiz ölçüde yüceleceğimize inanıyorum." dedi.
Son olarak katılımcılara hitap eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Ayhan Metin ise, Erişebilirlilik ve Engelli İstihdamı konularında katılımcılara görüntülü bir sunum yaparak engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunları aktardı.