Engelliler sorunlarını anlattı

Engelliler sorunlarını anlattı

TSD Balıkesir Şubesi 2 Başkanı Zeki Uslunun organize ettiği Engelli Sorunları Ve Çözüm Yolları konulu geniş katılımlı toplantı geçtiğimiz gün dernek hizmet salonunda yapıldı.

TSD Balıkesir Şubesi 2 Başkanı Zeki Uslu`nun organize ettiği  "Engelli Sorunları Ve Çözüm Yolları " konulu geniş katılımlı toplantı geçtiğimiz gün dernek hizmet salonunda yapıldı.  
Toplantıya  250 civarında  dernek üyesi katılırken,   Aile ve Sosyal Politikalar  İl Müdür Ömer Yalım, Müd. Yrd. Mehmet Sakallı, Balıkesir Halk Eğitim Merkezi Müdürü  Mustafa Cansever, Balıkesir Üniversitesinden 2 öğretim üyesi ve bir gurup engelli dostu öğrenci katıldı.
Dernek 2. Başkanı Zeki Uslu, devletin, hükümetin STK`ların ve toplumun, engelliye bakışı,  engelliyi engelleyen unsurlar, engellilerin kullanılması, olumsuz fiziki şartlar ile derneklerinin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 
"Bir elin nesi var iki elin sesi var" ata sözünün bir yansıması olan sivil toplum kuruluşlarının en nazik en kırılgan, en zayıf ama en büyük halkalarından biri olduklarını kaydeden Uslu, bu halkayı oluşturan bireyler yani engelliler düne gelene kadar ötelenmiş, dışlanmış, yok sayılmış, toplumun ve ailesinin sırtında bir kambur, hatta birer dilenci olarak görülmüşlerdir şeklinde konuştu.
Ancak son on yıldır hükümetin, engellinin yitirilmiş onurunu iade etmek için çok büyük çalışmalar sarf ettiğini ifade eden Uslu, "Hükümetin farkındalığı arttırıcı bu hamleleri, devletin bütün kademelerinin yönünü bizlere döndürmüştür. Buralar da görev yapan vicdanlı bürokratların kişisel katkıları da eklenince engellilerin öz güvenleri artmış kendilerini ifade edebilir hale gelmişlerdir. Sesini duymaya hazır birilerinin olduğunu inan engelli bireyler Türkiye`nin her köşesinde örgütlenme ihtiyacı hissetmiştir. Derneğimizde bu noktada 480 üyesi ile Balıkesir`imizin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biridir. Derneğimiz, engelli bireyler ile devletin,  STK ların ve hayırseverlerin arasında köprü vazifesi görmektedir. Bu çerçevede derneğim adına şahsım 2012 yılı içerisinde 43 engellinin  özürlü maaşa bağlanmasına, 21 engelli yakınının  evde bakım parası almasına yardımcı olmuştur. Ayrıca 57 tekerlekli sandalye 3 akülü sandalye tedarik edilmiş ve ihtiyaç sahiplerine verilmiştir. Engellilerin devlet memuru olabilmesi için yapılan ÖMSS`na derneğimiz ve Halk Eğitim Müdürlüğümüzle yürüttüğümüz ortak proje ile 84 arkadaşımıza kurs verilmiş ve sınavda yüksek başarılar elde ettiği görülmüştür.  2012-2013  öğretim yılında derneğimizin bu salonunda yine halk eğitin müdürlüğü işbirliği ile  2 ayrı kurs hayata geçirilmiş, "Engelli Engelsiz El Ele" tiyatro gurubu  yeni bir oyunu sahneleme çalışmalarını başlamıştır" dedi.
Uslu, devam eden konuşmasında şunları kaydetti: "Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürüttüğümüz proje ile ilköğretim ve ortaöğretim okullarının tümünde "Engelli Dostları" kulüplerinin kurulma sağlanmıştır. Bu kulüpler aracılığı ile o okullarda engelliler ile çocukların ve gençlerin yakınlaşması kaynaşması için toplantılar organize edilecek ve oralarda biz onlara kendimizi anlatacağız. İlimizi de ilçelerde ve köylerde yaşayan tüm engellilerin engel guruplarına göre bir haritasının çıkarılması ve istihdam edilebilirliğinin tespit edilmesi üzerine Aile Ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün hazırladığı  TÜVİK in ve derneğimizin ortak olduğu  projeyi yazmaya başladık. Engelliyi engelleyen unsurların en başında fiziki şartların uygunsuz olması, yetersiz olması hatta imkansız olması gelmektedir. Engellinin hareket etmesini kısıtlayan başlıca unsurlar ise yollar, kaldırımlar, merdivenler, dar kapılar ve getler gelmektedir.  Belediyeler ve şehir planlayıcıları kaldırımları engelliyi uygun hale getirmek için yaptığı çalışmalarda empati kurmadığı için bir kaldırıma çıkış rampası koymasına rağmen iniş rampasını unutmaktadır. Bunun bir sürü örneği tespit edilmiştir. Engelli otobüsü çalıştırılmamaktadır. Bir tekerlekli sandalyeli mahalleden şehir merkezine inebilmek için sıcak, soğuk, yağmur, çamur, yokuş ortalama 5 km sandalye ittirmek zorunda kalmaktadır. Çok yerde tekerlekli sandalye rampaları göstermelik yasak savma niteliğindedir. Soran olursa sosyal sorumluluklarını yerine getirmiş olsunlar, okullarda öğrenim görme, camilerde ibadet etme, sosyal alanlardan faydalanma noktasında hala büyük eksikler ve imkansızlıklar mevcuttur. İstihdam noktasında en zor durumda olanlar ise işitme engeli kardeşlerimdir. Diyalog kurmak, anlaşabilmek zor diye bu engel gurubundaki kardeşlerim iş bulmakta oldukça zorlanmaktadır. Bu sebeple bu sene herkesin işaret dilinden anlaması için çalışmalar başlatmayı hedefliyoruz. Toplumda kendisinin de potansiyel engelli olduğu bilinci ile engellisini ötekileştirmeyen, kucaklayan insanların olduğu gibi toplumun duyarlılığını suiistimal eden engelliler adına çeşitli objeler satan, yardımlar toplayan, engellileri kullanmak isteyen, herhangi bir rant söz konu ise engellileri ezip geçmeyi mubah sayan insanlıktan nasibini alamamış insanlarda mevcuttur. Bizler STK liderleri olarak bu tür davranış içinde olanları ilgili kurumlara bildirmekte ve kamuoyu ile paylaşmak suretiyle engelliler sırtından rant elde etmelerini engellemeye çalışmaktayız."