Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan: ?Yalnız Erdek Körfezi değil, tüm Güney Marmara tehdit altında?

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan: ?Yalnız Erdek Körfezi değil, tüm Güney Marmara tehdit altında?

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan, Şirinçavuş Mahallesi´ne (eski köy) kurulması planlanan termik santralin tüm Güney Marmara için büyük tehlike yaratacağına dikkat çekti.

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan, Şirinçavuş Mahallesi´ne (eski köy) kurulması planlanan termik santralin tüm Güney Marmara için büyük tehlike yaratacağına dikkat çekti. Platform olarak aylardır verdikleri çevre mücadelesinin yalnızca Erdek ile ilgili olmayıp tüm Güney Marmara´yı yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Dadan, şunları söyledi:

?Şirinçavuş´a termik santral kurmak isteyen şirket, buradaki şahıs arazilerini kamulaştırma yoluyla ele geçirmeye çalışıyor. Şirinçavuş´a yaptığımız ziyaret sırasında, burada yaşayanların, termik santrale karşı olduklarını gördük. Bu termik santralin kurulması yalnız Erdek´in değil, Bandırma, Gönen ve Manyas dahil tüm Güney Marmara´nın sorunudur. Terminalin bu bölgeye kurulmasıyla Erdek Körfezi´nin, deniz tarafından işgal edilmesine paralel olarak, Tavşan Adası´nın açıklarına kadar uzanacak büyük bir liman kurulacaktır. Bu durum ise Erdek´teki turizmin bitmesi anlamına gelecektir. Böylece Marmara´nın denize girilebilen son yeri de ortadan kalkacaktır. Buna en çok sevinenlerin ise Antalya ve Bodrum´daki turizmciler olacağı bir gerçektir. Konunun boyutu artık Erdek Körfezi Dayanışma Platformu´nu aşmıştır. Vatandaşların da katılması gereken toplu bir mücadele gerekmektedir. Ancak üzüntüyle gözlemliyorum ki, göz göre göre gelen bu felaket, Erdek´te yaşayanların umurlarında bile değildir.?
Termik santral ve Güney Marmara´nın çevresel sorunları konusunda artık yepyeni bir yapılanma ile mücadele stratejisi geliştirilmesi gerektiğine işaret ederken, bu mücadelenin merkezinin de Bandırma olmasının zorunlu bulunduğunu vurgulayan Dadan, ?Ancak tek başına Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı ne yapsın? Öncelikle halkın, bu soruna ciddi tepki göstermesi gerekir? dedi. 8S. 2´de

Şirinçavuş´a kurulmak istenen termik santral konusunun, Türkiye´nin gündemine taşınması gerektiğine dikkat çeken Dadan, ?CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´yi, Şirinçavuş´a getirebilirseniz, sorunu ülke gündemine taşırsınız? diye konuştu. Dadan, sanayinin zararlarına karşı ?Biz sanayiye karşı değiliz ama?? gibi cümleler kurmak yerine net tavır koymak gerektiğinin altını çizerken, platform olarak kendilerinin, bu nedenle ?sanayiniz batsın? sloganıyla ortaya çıktıklarını sözlerine ekledi.

ÇED TOPLANTISI 10 ARALIK´TA
Bu arada, Şirinçavuş´ta kurulması planlanan Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı(ÇED), 10 Aralık 2015´te, Bandırma´ya bağlı Şirinçavuş Mahallesi´nde(köy) yapılacak. Toplantıya kalabalık bir katılım bekleniyor.
30 BİN TON TABAN KÜLÜ
Çanakkale´nin Lapseki ilçesinden başlayarak, Bandırma´ya kadar olan sahil bandına yeni bir termik santral olarak Şirinçavuş´un eklenmesine tepkiler sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Şirinçavuş kurulması planlanan termik santralle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) sürecinin başladığını duyurdu.
Ankara merkezli Bahçeşehir Enerji Üretim ve İnşaat A.Ş. tarafından, Şirinçavuş´ta 1 milyar 600 milyon dolarlık yatırımla yaşama geçirilecek projeyle termik santral, kül düzenli depolama tesisi, derin deşarj ve iskele yapılacak. Yılda 12 bin 600 gigavat(GW) brüt elektrik üretimi yapması planlanan santralde ana yakıt olarak yılda 3 milyon 721 bin ton ithal kömür, yardımcı yakıt olarak da doğalgaz kullanılacak. Termik santralde kullanılacak kömür Rusya, Güney Amerika, Endonezya ve Güney Amerika ülkelerinden ithal edilecek. 96 ayda bitirilmesi hedeflenen termik santralin ömrü 7 bin 500 saat olarak belirlendi. Termik santralde kullanılacak kömürün kalorifik değeri ise ortalama 6 bin 400 kcal/kilogram olarak açıklandı. Termik santralde kömür yakıtının kullanımından kaynaklı 550 bin ton uçucu kül ve 30 bin ton taban külünün oluşacağı tahmin ediliyor.
Haber : Önder Balıkçı