Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Bandırma´da, ?Sanayi, çevre ve insan-Dilovası örneği? konulu konferans düzenledi.
Barış Manço Kültür Merkezi´nde gerçekleşen konferansı Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar izledi.
Platform a sözcüsü Dr. Kadir Dadan, Bandırma ve Erdek körfezlerini olumsuz etkileyecek sanayi plânına karşı kararlı mücadelelerini sürdürdüklerini vurguladıktan sonra sözü, konferansın konuk konuşmacısı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu´na bıraktı. Dilovası´nda yaptıkları sağlık araştırmaları ve bilimsel verileri Bandırmalılar ile paylaşan Hamzaoğlu, şunları söyledi:
?Türkiye´de çevre sorunları, tam bir savaş alanıdır. Bu mücadelede insandan yana olanların yanı sıra paradan yana bulunanlar ve kararsız kalanlar var.
Rüzgar santrallerinin kurulduğu alanları böcekler terk ettiğinden döllenme olmadığından meyvelerin yetişmediğini biliyoruz. Hurdadan demir-çelik, çimento üretiyoruz. Bu iki alandaki üretimimiz kendimiz için değil, başkalarına satmak için. Avrupa´da bu iki üretim yıldan yıla azaltılır ve kaldırılırken biz, Avrupa´nın kazan dairesi konumundayız. Çıkan atıkları bertaraf etmenin de bir yolu yok. Özellikle demir-çelik alanında.?
Sağlık alanında gerçekleştirdikleri araştırmalar ve karşılaştıkları sorunları anlatan Prof. Dr. Hamzaoğlu, ilk olarak fabrikalarda kullanılan hammadde verilerini ticaret odasından istediklerinde, ?ticari sırdır, veremeyiz? yanıtını aldıklarını belirtirken, şöyle konuştu:
?Bunun üzerine araştırma yapmak için defin ruhsatlarındaki ölüm nedenlerine baktık. Daha sonra ise anne sütü ve bebek dışkılarını inceledik. 2004 yılı verilerine göre dünyada kanserden ölüm yüzdesi 12,5, Türkiye´de 12,9, Dilovası´nda ise yüzde 32,3. Sanayi bölgesine yakınlık ve uzaklığa göre kanser olma riski değişiyor. Anneler ve bebekler üzerinde yaptığımız çalışmalarda ağır metal bulgularına rastlıyoruz. 2009-2012 yılları arasında yapılan hava tozu ölçümlerinde ise ağır metaller, Dilovası´nda, olması gerekenin 6,2, yine Kocaeli´nin bir başka ilçesi Kandıra´da ise 2,7´dir.?
Haber : Önder balıkçı