Erdek Körfezi platformundan afişli tepki

Erdek Körfezi platformundan afişli tepki

Sözcülüğünü Dr. Kadir Dadan´ın yaptığı Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Erdek Körfezi´nde yapılması planlanan ağır metal ve petrokimya tesisleri hakkında itirazlarını, bastırdığı afişte ayrıntılı biçimde açıkladı.

Sözcülüğünü Dr. Kadir Dadan´ın yaptığı Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Erdek Körfezi´nde yapılması planlanan ağır metal ve petrokimya tesisleri hakkında itirazlarını, bastırdığı afişte ayrıntılı biçimde açıkladı. Bu konudaki itirazlar şöyle sıralandı:
? Bölgenin ?1. derece deprem kuşağı? içinde yer alıp, sanayileşme alanının fay hatları üzerinde bulunması.
? Marmara´da neden olacak tehlikeli madde gemi trafiğinin, boğaz geçişleri, bekleme alanları ve Marmara içi seyirlerde oluşturacakları güvenlik ve kirlilik sorunları.
? Bölgenin, Asya-Avrupa geçiş bölgesinde bulunması nedeniyle sahip olduğu biyolojik çeşitlilikte oluşacak gerilemeler.
? Manyas Gölü ve Kuş Cenneti´nin etkilenmesi.
? Arkeolojik sit alanlarının zarar görmesi.
? Çok büyük bir alanda yapılacak sanayileşme ve kentleşme ile birlikte bölgede doğanın temizleme kapasitesini aşan miktarda hava, su ve toprak kirliliği oluşması, sosyal yapının değişmesi.
? Körfezde var olan zayıf akıntıların ve düşük dip derinliklerinin, oluşacak deniz kirliliğini bertaraf edemeyecek düzeyde bulunması nedeniyle deniz kirliliğine yol açması.
? Bölgenin hakim rüzgârları olan poyrazda, Gönen ilçe merkezinin, lodosta ise Erdek ilçe merkezinin hava kirliliği ve inversiyon olaylarıyla karşı karşıya kalacağı.
? Bölgenin turizm, zeytincilik ve balıkçılığa dayanan ekonomisinin olumsuz etkilenecek olması. 

PLATFORM NE İSTİYOR
Hazırlanan afişin ?platform ne istiyor? başlıklı bölümünde ise şöyle denildi:
?Balıkesir ve Çanakkale illerine ait 1/100.000 Çevre Düzeni Plânı´nda, Bandırma ilçesi Hıdırköy, Bezirci, Buğdaylı, Paşaçiftlik ve Şirinçavuş mahalleleri arasında kalan bölgenin sanayi ve depolama plânlama alanı olarak düzenlenmesinin iptal edilmesini, söz konusu alandaki sanayicilerce satın alınan tarım arazisi niteliğindeki alanların kamulaştırılarak, bir bölümünün enerji ormanı yapılmasını, kalan bölümünde ise tohum, fide, fidan üretimi için kamusal nitelikte, dünya çapında bir araştırma enstitüsü ve yaşayan tohum bankası kurulmasını istiyoruz.?
Haber : Önder Balıkçı