Tarih: 21.11.2017 17:45

Erdek Körfezi´nde sanayileşme süreci

Facebook Twitter Linked-in

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, çeşitli toplantılar düzenlemesinin yanı sıra ?Erdek Körfezi´nde sanayileşme isteğinin içeriği, olası etkileri ve yol açacağı sorunlar? başlıklı afişleri Erdek ve Bandırma´nın çeşitli yerlerine astı.

?Bandırma çevresi ve Erdek Körfezi´nde yıllar öncesinden beri sanayileşme talepleri olmakla birlikte var olan sanayileşme örneklerinin neden olduğu çevresel sorunlar sonucu oluşan toplumsal duyarlılıklar ve tepkiler, tek tek gündeme gelen bu sanayileşme taleplerinin reddedilmesini sağlamıştı.
Ağustos 2014´te, 1/100.000 ölçekli Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni Plânı ile bu kez 48 milyon metre kare gibi, Türkiye çapında daha önce görülmemiş büyüklükte bir sanayi ve depolama alanı ile lojistik bölge, buna bağlı çok büyük bir kentleşme alanı ve liman tamamlandı. Daha sonra, Şubat 2015´te, gerek yerel belediyelerin, gerekse sivil toplum kuruluşlarının itirazları sonucu, bu alanda bir daraltılma yapıldı ve yaklaşık 9 milyon metre kareye indirildi. 

Erdek Körfezi´ndeki yaşamın olumsuz etkileneceğine dair olarak plânın iptaline ilişkin, Erdek Belediyesi´nce açılan davalar sürmektedir.?
BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ´NİN TUTUMU
Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Balıkesir Belediyesi´nin tutumu da şöyle eleştirildi:
?Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, plânda daraltılma yapılmasına rağmen, ilk ilân edildiği şekliyle sanayi kurulması ve büyük bir liman inşa edilmesi için Rotterdam Limanı yönetimiyle görüşmeler yürüttü ve alt ölçekli plânlarda Bandırma Belediye Meclisi´ne mahkûmiyeti nedeniyle de bu görüşmelere bu belediyeyi de davet etti. Liman yönetiminin hazırladığı simülasyon, sanayi alanındaki daraltılmayı da yok sayıyordu. Bandırma Belediyesi, plânın ilk durumuna itiraz etmişti. Buna rağmen her iki belediye başkanının ve Rotterdam Limanı yönetiminin katılımıyla üçlü ?iyi niyet´ anlaşması, Ocak 2016 yılı sonunda, Rotterdam´da imzalandı. Bu anlaşmanın daha mürekkebi kurumadan, Rotterdam Limanı yönetimi, sürece hız kazandırmak ve maliyetleri güvence altına almak adına Hollanda devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir devletlerarası anlaşma ile limanın inşa edilmesi için Hollanda hükümetine başvurdu ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ni Türkiye Hükümeti´nin ikna edilmesi için devreye soktu.
Hâlen, gerek Bandırma Belediyesi´nin, gerekse Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin, bu büyüklükteki bir projeyi kontrol edebilecek bilgi birikimine sahip kadroları ve yine bu büyüklükteki projeyi finanse edecek mali kaynakları bulunmamaktadır. Ancak bölgeye ilişkin sanayileşme talepleri sürmektedir.?
Haber: Önder Balıkçı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —