Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Erdek Körfezi´nden iyi haber

Erdek Körfezi´nden iyi haber

Erdek Körfezi´ndeki yapay resiflerle ilgili açıklama yapıldı.

Erdek Körfezi´ndeki yapay resiflerle ilgili açıklama yapıldı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ve fotoğraf ve video sualtı görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan´ın periyodik araştırmalarına dayanılarak kamuoyuna şu açıklamada bulunuldu:
?Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi´nin bir projesi olarak yürütülen Erdek Körfezi yapay resiflerinin mevcut durumunun tespitine yönelik çalışmalar tamamlandı. Ticari ve sportif balıkçılık açısından Marmara Denizi´nin en verimli alanlarından birisi olan Erdek Körfezi´nde 6 yıl önce balık popü-lasyonlarını artırmak amacıyla atılan yapay resifler, balık popülasyonlarını pozitif yönde etkilemeye başladı.
Yapay resif, denizel ortamın biyolojik verimliliğini artırmak amacıyla bilimsel yaklaşımlara uygun olarak deniz dibine yerleştirilmiş çeşitli materyallerden yapılmış olan farklı büyüklükteki yapılara verilen isimdir. 

Yapay resifler, uygun denizel alanlarda balıklar için barınma, saklanma yeri oluşturma; balıklara yem olan uygun flora ve fauna elamanlarının çoğalması; sportif balıkçılık için uygun alan oluşturma; trol gibi deniz tabanına zarar veren avcılık tekniklerinin uygulanmasını engelleme ve dalış turizmini geliştirme gibi çeşitli amaçlarla bilimsel araştırmalara uygun olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´ndan izin alınarak atılmaktadır.
Erdek Körfezi´ne 2011 yılında atılan yapay resiflere ilişkin yaklaşık bir yıldır sürdürülen sualtı çalışmaları sonuçlandı. Belli aralıklarla gündüz ve gece resiflere yapılan dalışlarla resiflerdeki canlı yaşamı gözlendi ve yakınlarındaki resif bulunmayan alanlarla barındırdığı tür toplulukları açısından karşılaştırıldı. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki şekilde sıralandı:
1. Yapay resifler, atıldıkları alanda bulunan flora ve fauna tarafından tamamen kaplanmıştır. Resif atılan alanların taban yapısı tamamen kumla kaplı olup, balıkların resiflerden başka saklanma ve barınma yeri bulunmamaktadır.
2. Yapay resiflerde bol miktarda balık, yumuşakça, kabuklu ve eklem bacaklı türü gözlenmiş olup, yapay resiflerin sucul ortamda biyolojik verimliliği artırdığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan resif diplerinin istakozlar için önemli bir yuvalanma alanı olduğu görülmüştür.
3. Sportif avcılık yapan kayıkların yoğun olarak bu alanlarda kümelendiği gözlenirken, sportif balıkçılık yapan balıkçılarla yapılan görüşmelerde dipte resif olduğunu bilmedikleri halde, resiflerin bulunduğu alanları tarif ederek bu alanlarda balıkların her mevsim daha fazla bulunduğu yönünde görüş bildirmişlerdir.
4. Yapay resiflerin atıldığı alanlar, kaçak trol avcılığına uygun olup taban düz ve kumludur. Yapılan dalışlarda hemen hemen tüm resif kümeleri üzerinde parçalanmış halde trol ağı parçaları ile uzatma ağları gözlenmiştir. Diğer bir ifade ile yapay resifler ikincil amaçları olan illegal balıkçılığı engellemede etkindir.
Bir yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu elde edilen yukarıda özetlenen bulgular ışığında yapay resiflerin amacına uygun işleve kavuştuğu söylenebilir. Yapay resiflerin atıldığı alanlar, bu amaç için uygun olmakla birlikte resiflerin ideal şekilde yerleştirildiğini söylemek zordur. Resifler belli alanlara yığın şeklinde atılarak üst üste binmeleri ve su altında bol miktarda delik-kovuk içeren minik tepecikler oluşturulması gerekirken, Erdek Körfezi´nde üst üste düşen çok az sayıda resif gözlenmiştir. Resifler daha çok yan yana veya sıralı şekilde teker teker deniz dibinde durmaktadır. Bu resiflerin balonlarla kaldırılarak ideal şekilde yerleştirilmesi için yeni bir proje geliştirmek ve uygulamak zorunlu gözükmektedir. Resifler yeniden yerleştirildikten sonra bu alanlarda belli bir süre sportif avcılık dahil her türlü avcılık yasaklanmalı ve bilimsel olarak tespit edilen süre sonunda bu alanlar sportif balıkçılığa açılmalıdır. Yapay resifler, deniz ekolojisini ve deniz yaşamını anlamak için doğal ortamda konumları belli özel alanlardır. Bir turizm bölgesi olan Erdek Körfezi´nde dalış turizmi yeni bir turizm aktivitesi olarak geliştirilmeli, yapay resif alanları dalış meraklılarına açılarak bir anlamda deniz ekolojisinin anlaşılması için birer laboratuvar olarak kullanılmalıdır.
Erdek Körfezi´nde sürdürülen yapay resif çalışması Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi´nin Erdek Dalış Merkezi ile birlikte yürüttüğü bir projedir. Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan ve Sualtı Rehber Dalış Eğitmeni Murat Kulakaç, Kasım 2016 ve Temmuz 2017 aylarında bu projeye katılarak çok önemli katkılar sağlamışlardır. Prof. Dr. Mustafa Sarı koordinasyonunda yürütülen projeye Erdek Dalış Merkezi´nden Dalış Eğitmeni Osman Benli, Erdek Belediyesi´nden Kamil Çağlar Erdem, iş insanı Celal Edremitlioğlu her aşamada çok değerli emek katmışlardır.? Haber Merkezi



Nesrin Cimen
22.07.2017 14:56:38
Deniz deki bu cesitlenmeye emek veren herkeze cani gönülden tesekkür ediyorum. Bu atilan resivleri ve yapilan yuvalari ellemeyip yakinina yeniden denildigi sekilde üst üste yeni resifler atilmasini ortak bir akilla saglanmasini ve bu olayi Erdek teki sportiv Balikcilikla ugrasan ve bunu meslek halinde yapan Balikcilarimizin, Dalgiclarimizin, 17 Eylül Üniversitemizin, Belediyemizin, Turizmcilerimizin ORTAK AKIL saglanarak insanlarimizi bilinclendirme görevi bulunan Ünivesitemizin, herkezin kazanacagi bir Proje olarak yeni Resiflerin yapiminda olusmasinda emegi gecenlere yene cani gönülden tebrik ediyorum, iyi bir yoldasiniz.

Anahtar Kelimeler: Erdek Körfezi nden haber
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli