Tarih: 13.07.2019 19:33

Erdek sahilleri işgal edilmiş!

Facebook Twitter Linked-in

Erdek´te gündüzün sıcaklığı akşam saatlerinde yerini sabahın ilk saatlerine kadar, serin havaya bırakır. Bu nedenle de Erdek benim için en güzel yaz tatilinin geçirildiği ender yerlerden birisiydi.
Çalışmış olduğumuz MKE Kurumunun Eğitim ve Dinlenme Merkezine yıllardır giderdik. Çocuklarımızın, çocukluk ve gençlik yıllar orada geçti diyebilirim. On yılı aşkındır gitmiyoruz. İstanbul´da yaşayan oğlum, gelinim ve torunum üç yıldır gitmeye başladılar, İstanbul´dan iki buçuk saatlik bir yolculukla ulaşıldığı ve hatıralarının olduğu içindir sanırım?
Bu yıl bize de ısrar ettiler birkaç günlüğüne de olsa gelin, torununuz görme olanağı bulusunuz diye bam telimizden vurdular.
Her ne kadar deniz analı denizi olsa da,, zeytinliklerle çevrili yemyeşil doğası, huzur veren havası ile Balıkesir´in güzel ilçesidir Erdek!
Birkaç günlüğüne de olsa gidildiği zaman, Erdek´te tekne turları ile masmavi koyları keşfe çıkabilir, Kyzikos Antik Kenti´ni ziyaret ederek Erdek´in geçmişini yakından tanıyabilirsiniz. Yeşille mavinin bir arada buluştuğu Ocaklar´da deniz, kum ve güneşe doyabilir, Çuğra´da bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.
Balıkesir ilinin ilçesi olan Erdek, Marmara Bölgesi´nin Marmara Denizi´ne doğru uzanan Kapıdağ Yarımadası´nda Erdek Körfezi´nde yer alır. Ülkemizin ilk sayfiye yerlerinden birisiymiş zamanında!
Tarihte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan ilçe, çeşitli açılardan ülkemizin önemli ilçelerinden biridir aynı zamanda. Eski adı Arktonnesos olan Karadağ yarımadasından oluşmaktadır. Kuzey ve batı çevresinde Marmara ilçesine bağlı Marmara Adaları bulunmaktadır.
Her neyse?
Sabah erkek çıktık Kırıkkale´den, Onlar da İstanbul´dan?
Bizden önce kampa giriş yapıp yerleşmişler.
Bizde yan otelde yer ayırttırdık.
Trafiğe kapalı, tesislerle deniz arasındaki yürüyüş yolu her zaman ki gibi güzelliğini koruyordu.
Akşam yemeğinden sonra biraz yürüyelim dedik. Yeni yerler açılmış deniz kenarına?
Ancak eski canlı ve kalabalığı yoktu.
İkinci gün otelin önündeki kumsalda güneşleniyorduk. Otelim şezlongları ve şemsiyeleri kumsalda sıralanmıştı.. Otelin görevlisi arada uğruyor göz atıyordu.
Güneşlenmek için kumsala gelmiş bir adamla, otel görevlisi konuşuyorlardı. Konuşma biraz tatsızlaşmaya başladı. Biran anlam vermedim. Otel görevlisi, ben emir kuluyum. Burası otele ait diyordu. Adamda, nasıl olur burası halka açık bir yer beni kaldıramazsınız, ben sizin şezlongunuzu ve şemsiyenizi kullanmıyorum diyordu. Evet haklıydı. Fakat tadı kaçmıştı havlusunu alarak ayrıldı bulunduğu yerden?
Eşimle Erdek merkeze yürümek için çıkmıştık. Akşam yürüyüşünde pek farkında değildik. Aman Allahım, her yer işgal edilmiş. Kimi yer otelin, kimi yer büfecilerin, kimi yer beach kulüplerin, kimileri, şemsiye ve şezlong kiralaya vermek için işgal etmiş.
Dışarıdan gelen ve evleri olan yazlıkçılar ne yapacak!
Hayret bir şey!
Gelir gelmez, 3621 sayılı Kıyı Kanununa bir göz attım.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Madde 1 ? Bu Kanun, deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir.
Kapsam
Madde 2 ? Bu Kanun, deniz, tabii ve suni göller ve akarsu kıyıları ile deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerine ait düzenlemeleri ve bu yerlerden kamu yararına yararlanma imkan ve şartlarına ait esasları kapsar.
Madde 3 ? Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde veya ülke güvenliği ile doğrudan ilgili, Türk Silahlı Kuvvetlerine veya Sahil Güvenlik Komutanlığına ait harekat ve savunma amaçlı yerlerde (konut ve sosyal tesisler hariç) özel kanun hükümlerine, diğer özel kanunlar uyarınca belirlenmiş veya belirlenecek yerlerde ise özel kanunların bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerine uyulur.
Tanımlar
Madde 4 ? Bu Kanunda geçen deyimlerden; Kıyı çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, taşkın durumları dışında, suyun karaya değdiği noktaların birleşmesinden oluşan çizgiyi,
Kıyı Kenar çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturulduğu kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırını,
Kıyı: Kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasındaki alanı,
Sahil şeridi: Kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak enaz 100 metre genişliğindeki alanı,
Dar Kıyı: Kıyı kenar çizgisinin, kıyı çizgisi ile çakışmasını,
Toplumun yararlanmasına açık yapı: Mevzuata göre tespit ya da tasdik edilmiş kural ve ücret tarifelerine uygun biçimde, getirdiği kullanımdan belirli kişi ya da topluluklara ayrıcalıklı kullanım hakkı tanımaksızın yararlanmak isteyen herkese eşit ve serbest olarak açık bulundurulan ve konut dokunulmazlığı olmayan yapıları, İfade eder.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —