Erdek Körfezi çok ısındı

Erdek Körfezi çok ısındı

Sarı, Erdek Körfezi’ndeki sıcaklığın 28 dereceye yükseldiğini açıkladı

Türkiye, aşırı sıcaklarla boğuşuyor. Uzmanlar, çarşamba gününden sonra perşembe, cuma ve cumartesi günleri, Marmara Bölgesi’nde ikinci bir sıcak hava dalgasının hüküm süreceğini açıklayarak, saat 11.00-14.00 arasında yaşlılar, kronik hastalar ve bebeklerin sokağa çıkmamasını istedi.

MUSTAFA SARI: “ERDEK KÖRFEZİ ÇOK ISINDI”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı ve Marmara Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek Körfezi’nin aşırı ısındığını açıkladı.

Havaların aşırı ısınmasıyla birlikte yağışların da azalacağını vurgulayan Sarı, şu bilgiyi verdi:

“Tarım ürünlerindeki rekolte ve hasat miktarı ile ürün kalitesi düşebilir. Bunun denizlere yansımasının da acı bir reçetesi olur. Deniz yüzeyi sıcaklıkları son 50 yıldır sürekli artıyor. Şu anda Marmara Denizi’nde sıcaklık rekor düzeyde arttı. Geçmiş yıllarda, yüzey sıcaklıklarının bu kadar arttığı durumlarda alg patlamalarını bu mevsimde çok görmezdik. Ama bu yıl, aynı zamanda alg çoğalmalarını, özellikle kapalı koy ve körfezlerde yoğun şekilde görüyor ve izlemeyi sürdürüyoruz. Birkaç gün önce Erdek Körfezi’nde 18 metreye kadar daldım. Daldığım bölgede, yüzeydeki deniz suyu sıcaklığı 28 santigrat dereceydi. 10 metre derinliğe indiğimizde deniz suyu sıcaklığı 22 santigrat dereceydi, yani çok yüksekti. Buna paralel şekilde Marmara’da yoğun bir alg çoğalması var.”

EYLEM PLANI’NA UYULMADI

2021 yılındaki müsilajın ardından tüm tarafların bir araya gelerek altına imza attıkları 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı’na amasız fakatsız mutlaka uyulması gerektiğine dikkati çeken Sarı, “Bu plana göre, 3 yıl içinde Marmara Denizi çevresindeki tüm atık arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık arıtma seviyesine dönüştürülmesi gerekiyordu. Bir bölümünde inşaatlar başladı ama bir açılış olduğunu göremedik. Denizi aynı şekilde kirletmeyi sürdürüyoruz. Bu ortam ve koşullarda sadece müsilaj değil, daha başka yeni ekolojik sorunlar çıkabilir. Deniz, atık çukuru değil. Deniz, sihirbaz da değil. Elimize geleni attığımızda deniz yutmaz. Denizlerin atık yükünü azaltmamız gerekir. Bir yandan da deniz ekosistemini desteklemeliyiz.”

Haber Merkezi