Kahverengi “Pusula Denizanası”, Erdek’in Kyzikos sahilinde karaya vurdu.
Bu tür denizanasının Atlantik Okyanusu, Akdeniz ve İngiltere’nin batı ve güney kıyılarında yaşadığı, Marmara Denizi’ne balast suları ile gelmiş olabileceği belirtiliyor.
TATLI SU İLE YIKANMAMALI
Yaşadıkları bölgelere göre boyları, renkleri ve zehir şiddetleri değişen denizanaları ile temastan sakınmak gerekiyor. İnsan vücudunu etkileyebilecek toksik etki yaratan denizanaları ile temas durumunda vücutta kızarıklık, yanma ve kaşıntı oluşuyor. Böyle bir durumda denizanası ile temas eden bölgenin kesinlikle tatlı su ile temizlenmeye çalışılmaması ve elle dokunulmaması gerekiyor.
“Nötralize” işlemi için deniz suyu ile yıkanması ve ilk müdahalenin ardından en yakın bir sağlık kuruluşuna gidilmesi öneriliyor.
ÖLDÜRÜCÜ DEĞİL
Ülkemizdeki sayılı denizanası (Medüz) uzmanlarından, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi’nde görülen denizanalarının öldürücü etki taşımadığına işaret ederek şu bilgiyi verdi:
“Kahverengi Pusula Denizanası, Marmara Denizi’nde ilk kez Erdek Körfezi’nde, Ağustos-Eylül 2000 tarihinde kayıt edildi. O tarihten beri Marmara Denizi’nde, özellikle kıyısal alanlarda genelde az sayıda gözlemleniyor. İnsanlara temas ettiklerinde öldürecek veya tıbbi yardım gerektirecek kadar etkili zehirleri yok.”
Haber Merkezi