Tarih: 20.01.2023 12:43

Erdek, Marmara ve Susurluk’ta bal ormanlar

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü, geride bıraktığımız 2022 yılında orman ürünlerinden 56 milyon 700 bin lira net kâr elde etti.
Bandırma Orman İşletme Müdürü, Orman Yüksek Mühendisi Faruk Tuna Yüksek, geçen yıl, sorumluluk alanları içinde bulunan Bandırma, Erdek, Susurluk, Manyas ve Marmara ilçelerindeki ormanlardan toplam gelirlerinin 110 milyon 513 bin lira olduğunu, harcamalarının ise 53 milyon lira dolayında bulunduğunu, böylece net kârlarının 56 milyon 700 bin lira olarak gerçekleştiğini açıkladı. Doğrudan orman köylülerine üretimde kazandırdığımız gelir 10 milyon 21 bin lira oldu. Sorumluluk alanımız içindeki beş ilçede yer alan 198 kırsal mahalleden(köy) yaklaşık 140-150’si orman köyü, diğerleri ise tarım köyü konumunda bulunuyor.”
AROMATİK BİTKİLERİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Geçtiğimiz günlerde, enerji nakil hatlarının geçtiği atıl arazilere tıbbi aromatik bitkiler ektiklerini belirten Yüksek, şu bilgiyi verdi:
“Müdürlüğümüzün sorumluluk alanında, Karadağ bölgesinde bulunan, enerji nakil hatlarının altındaki boş alanlara tıbbi aromatik bitkiler diktik. Yangın riski bulunması nedeniyle nakil hatları altında bulunan ve ağaçlandırılamayan boş alanlara bodur bitkiler dikilerek gerek ilaç, kimya ve kozmetik sanayisinin ham madde ihtiyacını karşılamak, gerekse bölgede yaz aylarında konaklayan ve sayıları 4 bin kovanla birlikte 100’e ulaşan arıcılarımıza destek olup, boş alanları hem bölge halkının hizmetine sunmak hem de ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. 3.8 kilometrelik, 100 dönümlük alanda, enerji nakil hatlarının altına 33 bin adet bitki, 20 bin adet zufa otu, 5 bin adet adaçayı, 5 bin adet kekik ve 3 bin adet lavanta diktik.”
DİĞER AĞAÇLANDIRMALAR
Bandırma’ya bağlı Dutlimanı-Kayacık mahalleleri arasındaki, 1560 dönümlük alana fıstık çamı, Sahil Yenice Mahallesi’ne ise 150 bin adet fıstık çamı diktiklerini, önümüzdeki günlerde de Hıdır Mahallesi’ndeki 400 dönümlük alana 18 bin adet zeytin fidanı dikileceğini vurgulayan Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, “Fidan dikimlerini genelde, sonbaharda, kış koşulları başlamadan gerçekleştiriyoruz. Daha sonra bu fidanlarını bakımlarını da biz sağlıyoruz” dedi.
KAPIDAĞ VE KARADAĞ AĞAÇ TÜRLERİ AÇISINDAN ÇOK ZENGİN
Kapıdağ ve Karadağ bölgelerinin ağaç türleri açısından çok zengin olduğunun altını çizen Yüksek, şunları aktardı:
“İki bölgede de kayın, meşe, ıhlamur ve kestane ana türlerinin yanı sıra diğer türler olarak fıstık çamı ve sahil çamı da bulunuyor. Kapıdağ ve Karadağ’daki endemik bitki türlerini de yakından izleyerek koruyoruz.”
AĞAÇ KESİMLERİ BİLGİSİ
Ormanların sağlıklı gelişmesi için kurumuş ağaçların kesiminin de önemli olduğunu belirten Yüksek, şöyle konuştu:
“Ormanlara bakım önlemleri kapsamında kurumuş ağaçların kesimi önem taşıyor. Çünkü bu kurumuş ağaçlar, ormanların gelişmesinin önünde engel oluşturuyor. Kesilecek ağaçları biz belirliyor ve damgalıyoruz. Daha sonra kesim işi ihaleyle gerçekleşiyor.”
BAL ORMANLARI
Erdek’te dikili satış yaptıklarına işaret eden Yüksek, şunları söyledi:
“Erdek, Marmara ve Susurluk’un ‘Yıldız’ bölgesinde bal ormanlarımız var. Bu ormanları, arıların bal almalarına elverişli, çiçekli bitkilerden oluşturuyoruz. Bu bölgelere ayrıca arıların içmeleri için su olukları yapıyoruz. Bal üretimi her geçen yıl artıyor.”
Yüksek, bu arada 2023 yılı çalışma programını da yaptıklarını sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —