Erdek Mimarlar Odası Temsilcisi Erdoğan:
“İşlemeyen bu yapı denetim sistemi mutlaka değişmeli”
Bölge Haberleri
Yayın: 01 Nisan 2023 - Cumartesi 23:52
Güncelleme: 01 Nisan 2023 23:52
Erdek Mimarlar Odası Temsilcisi Erdoğan:

Balıkesir Mimarlar ve Mühendisler Odası'na bağlı Erdek Temsilciliği Başkanı Benan Erdoğan, "Türkiye artık imar affı konusunu tümüyle unutmalı" dedi.

6 Şubat’ta, Kahramanmaraş merkezli olup, 11 ilimizde büyük yıkımlara, binlerce kişinin yaşamını yitirmesine, binlerce vatandaşın yaralanıp, evsiz kalmasına yol açan depremde yaşamlarını yitirenlere Tanrıdan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı dileyen Erdoğan, şunları söyledi:

"1999 yılında yaşadığımız Körfez depremi, 2011'deki Van depreminden ne yazık ki ders alınmadı. 2018 yılında bile yine imar affı çıkarıldı. Şimdi ise büyük Marmara depremi bekleniyor. Bilmiyorum, bu deprem gerçekleşirse ne yaparız? Deprem kuşağında bulunan ülkemizdeki yapı stoğunun yüzde 60'ının riskli olduğu biliniyor. Bu da yaklaşık 10 milyon yapıyı kapsıyor. Kentsel dönüşüm ise yeterli şekilde uygulanmıyor. Ciddi önlemlere ihtiyaç var. Bu arada inşaat denetim firmaları görevlerini tam anlamıyla yerine getirmedikleri de bir gerçek. Hangi firmaların denetim yapacakları ilgili Bakanlığın kuraları sonucunda belli oluyor. Erdek'e, denetim için Edremit'ten gelmesi gerekenlerin bile gelmediklerini biliyoruz. İşlemeyen bu yapı denetim sistemi mutlaka değişmeli."

ERDEK'TE DE RİSKLİ YAPILAR FAZLA

Ülke genelinde olduğu gibi Erdek'te de depremde yıkılma riski taşıyan binaların fazla olduğuna dikkati çeken Erdoğan, bilhassa deniz kıyısında yer alan yapıların risk altında bulunduğunu belirtti. Erdek'in bir deniz kenti olması nedeniyle deprem konusunda risk taşıdığını vurgulayan Benan Erdoğan, kaçak yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemesi ve yıkılmaları gerektiğinin altını çizerek,

"Eğer Kahramanmaraş depremi yaşanmasaydı, ülkemizde yeniden bir imar affı çıkacaktı. Ancak bu affın çıkacağına inanarak yine çok sayıda kaçak bina yapıldı. Erdek ve Ocaklar’da kaçak yapı biraz daha az ama imar planı bulunmayan Narlı, Doğanlar gibi kırsal bölgelerde kaçak yapı çok fazla" diye konuştu.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık'ın isteği doğrultusunda, belediyede Erdek'in depremselliği ve alınması gereken önlemler konusunda geniş çaplı bir toplantı yapıldığını sözlerine ekledi.

                                   ÖNDER BALIKÇI

  • Salı 19.9 ° / 10.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 19.6 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Perşembe 20.3 ° / 12.3 ° Güneşli
1

DENİZ SEVİYESİ ÇEKİLDİ, 3 BİN 500 YILLIK TARİH ORTAYA ÇIKTI

2

SMA Tip-1 Savaşçısı Çınar İçin Erdek tek yürek oldu

3

Mevlanâ Camii görkemiyle dikkat çekiyor

4

Küçük Fikirler Büyük Canlılık Getirir

5

Halit Yukay'ın ölümüne neden olan gemi kaptanı için 9 yıla kadar hapis istenen iddianame kabul edildi

6

Balıkesir, Şehit Emre Sayın’ı son yolculuğuna uğurladı

7

Altyapı Çalışmalarında Arkeolojik Kalıntılar Çıkıyor