Erdek Ticaret Odası-Bandırma Ticaret Odası işbirliğinde oluşturulan “Kapıdağ Turizmini Geliştirme Komisyonu” öncülüğünde turizm toplantısı gerçekleştirildi. Turizm sektörünün içinde bulunan bazı yatırımcıların da hazır bulunduğu toplantıda Erdek turizmini geliştirmek adına yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı.
BELEDİYE BAŞKANI KARIŞIK KONUŞUYOR
Toplantıda ilk konuşmayı Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık yaptı.
Erdek turizmine yatırım yapmak isteyen herkese destek vermeye hazır olduklarını belirten Karışık, şunları söyledi:
“Erdek’te ne yazık ki turizm tesislerinin yüzde 90’ı eski ve bakımsız. Önümüzdeki dönemde, Çuğra’da üç yeni otel yapılacak. Bunu memnuniyetle karşılıyorum. Eski tesislerin mutlaka yenilenmesi gerekir. Erdek’e turizm sezonunda ekonomik durumları orta olan vatandaşlarımız geliyor. İstanbul’a çok yakın olmamız da önemli bir avantaj. Ekonomik durumları iyi olan vatandaşlar güney ve Ege bölgelerini tercih ediyor. Erdek turizmi için Kyzikos Antik Kenti çok önemli. Bu antik kentinde çok önemli bir eser olan Hadrianus Tapınağı var. Ayrıca zemine yakın bir amfi tiyatro bulunuyor. Bu amfi tiyatronun zemine çok yakın olduğu biliniyor. Bayramdan sonra buradaki kazılara ağırlık verilecek. Buradaki amfi tiyatro gün yüzüne çıkarılırsa burada konserler verilebilir ve turizmimize büyük katkı sağlar. Erdek, turizmde eski, parlak yıllarına dönmek zorundadır.”
ERDEK MÜZEYE KAVUŞMALI
Erdek’in mutlaka müzeye kavuşması gerektiğinin altını çizen Karışık, şunları aktardı:
“Erdek’e mutlaka bir müze gerekli. Bu müze için en uygun bina, tarihi eski Atatürk İlkokulu’ydu. Ancak istememize rağmen müze için bize verilmedi. Şimdi İmam Hatip Lisesi olarak kullanılıyor. Bu binayı müze yapmak istiyoruz. İmam Hatip Lisesi yapılması için belediye olarak 12 veya 15 derslikli olacak bir arsa vermeye hazırız. Bandırma Müzesi’nde, Kyzikos’tan çıkarılan 1600 eser bulunuyor. Yani bu müzedeki eserlerin yüzde 98’i Erdek’ten. Eğer müzemizi kurarsak, bu eserleri geri alacağız.”
ZEYTİNLİADA ÇOK ÖNEMLİ
Zeytinliada’nın, Erdek Belediyesi’nin malı olduğuna işaret eden Karışık, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu ören yerlerinin işletilme hakkını genellikle turizm derneklerine veriyor. Ancak Bakanlık, ısrarlı başvurumuz üzerine adanın ören yeri olarak işletilmesi hakkını belediyemize verdi. Adanın proje ve röleve çalışmalarını Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Bu çalışmalar tamamlandığında, Zeytinliada’yı ören yeri olarak turizme açacağız” dedi.
Karışık, Maliye Bakanlığı’nın aldığı kamuda tasarruf kararının tüm belediyelerin elini-kolunu bağlayacağını sözlerine ekledi.
ADEM YAVUZ KONUŞUYOR
Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yavuz, Erdek’i turizmde eski günlerine döndürmek istediklerini vurgulayarak, “Erdek’in Alaçatı ve Bodrum gibi turistik ilçelerden eksiği yok, fazlası var” diye konuştu.
HÜSEYİN UZ KONUŞUYOR
Erdek Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Uz da konuşmasında, Bandırma Ticaret Odası ile Erdek turizmini geliştirmek için protokol imzaladıklarına işaret ederek, “Turizm, bölgemizin en belirleyici sektörü. Erdek ile Bandırma ise birbirini bütünleyen, ayrılmaz iki parça. Kapıdağ da Erdek turizmi için vazgeçilmez. Bu arada Erdek için yapılmakta olan yeni turizm yatırımlarını da memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
AHMET TERCANLIOĞLU KONUŞUYOR
Kyzikos kazı ekibi başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tercanlıoğlu, kazılarda son 2-3 yılda önemli aşama kaydettiklerine dikkati çekerek, “Eski dönemlerde buradaki kazılar en çok 2 ay kadar sürüyordu. Şimdi bu kazı dönemini 180 güne, yani 6 aya çıkardık” diye konuştu.
Tercanlıoğlu, Kyzikos ile ilgili olarak görsel bir sunum da gerçekleştirdi.
MUSTAFA SARI KONUŞUYOR
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin son yıllarda çok fazla ısındığına dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:
“Marmara Denizi, Akdeniz’den de fazla ısınıyor. Bu ısınma sonucunda planktonlar artıyor. Planktonlar artınca denizde görüş düşüyor, ekolojik felâketler yaşanıyor. Marmara Denizi sürekli kirleniyor. Bu denizin kıyısında bulunan kentlerde yaşayan 25 milyon insanın atıkları arıtmasız olarak denize veriliyor. Bu atıklar, 1,5 kilometre uzağa, 20 metre derinliğe basılıyor. Bandırma Körfezi de çok kirli. Isınma ve kirlilik ise müsilaja neden oluyor. Bu durum, denizle kurduğumuz yanlış ilişkinin sonucudur. Müsilajdan söz ettiğimde Erdekli turizmciler bana kızmışlardı. Ben bilim insanıyım. Doğruları söylemek zorundayım. Benim müsilaj var veya yok dememle müsilaj yok olmaz. Denizi kirletmekten vazgeçmek zorundayız. Eğer yapımı süren Bandırma ve Erdek arıtmaları biterse denizdeki kirlilik azalma gösterir.”
PİNA’LAR ERDEK’İN CARETTA CARETTA’SI
Erdek Körfezi’nde bolca görülen Pina’ların öneminin altını çizen Prof. Dr. Mustafa Sarı, şunları aktardı:
“Pina’lar, 45-50 yıl yaşayabiliyorlar ve boyları 20 santimetreye kadar çıkabiliyor. En iyi yaşadıkları ortam ise deniz çayırları içinde. 1 saatte 6 litre suyu temizleme özelliğine sahip bulunan Pina’ların yaşadığı bu deniz çayırları ise ne yazık ki
turizmciler tarafından, müşteri isteği doğrultusunda sökülüyor. Bu arada belediyeler de oy kaygısıyla bu deniz çayırlarını yok edebiliyor. Erdek Körfezi, Pina’lar açısından çok zengin. Halen 100 metre karelik bir alanda, 20 metre derinlikte 60-80 Pina görebiliriz. Akdeniz’deki Caretta Caretta’lan ne kadar önemliyse Pina’lar da Erdek için aynı öneme sahip. Erdek Körfezi Pina’ların üssüdür. Önümüzdeki dönemde, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı projesi doğrultusunda, Erdek Körfezi’nde ve adalar bölgesinde Pina sayımı yapacağız.”
Haber: Tuncay Ertan