Bu yıl sofralık zeytin üretiminde meydana gelen azalmanın nedeni olan mantar hastalığına karşı önlem olarak, ilk etapta Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü`nden ilçeye teknik bir ekip getirildiği bu ekibin yaptığı araştırmada bir neticeye varamadığı öğrenildi.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüştaş, Tarım İl Müdürlüğü`nün bir sonuca varamaması üzerine, bu kez Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü`nden ekip istendiği, enstitü personelinin zeytin bahçelerinde yaptığı incelemesinde, bölgede ciddi bir zarar gördüğünü, araştırma sonucu rapor düzenleme aşamasına gelindiğinde ise her nedense, zararın % 25 oran olarak rapora yazıldığı, aynı raporda herhangi bir mantar hastalığının ise görülmediğine yer verildiğini iddia etti.
S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetimi Perşembe günü basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada, bu yıl zeytinde görülen mantar hastalığına karşı Erdek İlçe Tarım Müdürlüğü`nün önlem almadığı ifadelerine yer verildi.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetim kurulu başkanının yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Hastalık ve zararlılar rekolteyi düşürdü
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve uygulanan tarım politikası nedeniyle, diğer tarım ürünlerinde görülen sıkıntılar, Marmarabirlik`in uyguladığı politika sayesinde zeytin ürününe ciddi oranda yansımamıştır. Sıkıntı bu yıl da yansımayacaktı ancak ürünümüzün hasat öncesinde yaşadığı hastalık ve zararlılar nedeniyle rekoltede ciddi boyutta düşüş yaşanmıştır.
Tarım Erdek İlçe Müdürlüğü uyarılmıştı
Zeytin kooperatifimizce yapılan incelemede, bölgede rekoltede ciddi oranda düşüş yaşanacağı saptanmış ve bunun nedenlerinin araştırılması gerektiği öngörülmüştü. Öncelikle Erdek İlçe Tarım Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerimizde, özellikle bizzat İlçe Tarım Müdürü ile yapılan telefon görüşmemizde, zeytinde dökülmenin çok ciddi olmadığı sadece lokal olduğu ifade edilmiştir. Bunun ertesinde bölgede yoğun zeytin dökülmesinin nedenlerinin tespit edilebilmesi için kurumumuzca alınan bazı numuneler Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü`ne gönderilmiştir. Bu arada İlçemiz Kaymakamı ile görüşme yapılmış, bunun üzerine Kaymakamımız, Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü`nden bölgedeki hastalığın tespiti için bir ekip istemiştir. Gelen ekip, yapmış olduğu araştırma sonunda bir neticeye varamamış, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü`nden ekip talep ederek ikinci kez araştırma yapılmıştır. Bu araştırma esnasında bölgede ciddi bir zararın olduğu görülmüş ancak rapor düzenleme aşamasına gelindiğinde ise, her nedense raporda zararın % 25 olduğu ve herhangi bir mantar hastalığı görülmediği belirtilmiştir.
Üretici ortakların banka borçlarının ertelenmesine çalışıyoruz
Kooperatife teslim edilecek ürün miktarını, rekolte beyannamesinde belirten ve buna göre bütçesini ayarlayan üretici ortaklarımızın, ciddi oranda kayba uğramasından dolayı, banka borçlarının ertelenmesi için çaba harcanmaktadır.
% 25 hasar anormaldir
Nedenini anlayamadığımız bir sebep yüzünden İlçe Tarım Müdürlüğü`müzün ısrarla "Bölgede ciddi zarar yoktur" şeklindeki değerlendirmesi neden dir? Verilen % 25 hasar raporu anormaldir.
Zeytincilikle uğraşan herkesin bildiği gibi, hiç hastalık ve zararlı olmadığı dönemlerde dahi % 25 hasar normaldir. Tüm üreticilerimizin ürettiği ürünün % 25`i zaten yağlık olarak değerlendirilmektedir. Özellikle de, İlçe Tarım Müdürlüğü bu zararın sebeplerini kurumumuza yüklemeye çalışmaktadır.
Zeytin Kooperatifi devre dışı bırakılmakta
Ancak kurum olarak, ne ilaçlama birliğinde bir temsilcimiz bulunmakta, ne de zeytin zararlıları ve bunlarla mücadelede en küçük bir çalışma dahi yapmamıza izin verilmemektedir. Bunu yapmaya kalktığımızda da, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından şiddetle uyarılıp, "işimize bakmamız" gerektiği bildirilmektedir. Oysa, bölgenin tüm ürününü satın alan kurumumuz, zeytinle ilgili kararlarda devre dışı bırakılmakta, oluşan en küçük sıkıntıda, örneğin ilaçlamalardaki aksaklık ve kötü sonuçlarda kurumumuz suçlanmaktadır.
Sorumluluklarda kurumumuz yer almalı
Zeytin denince, akla Marmarabirlik geliyorsa, zeytinin her devresindeki karar ve sorumluluklarda kurumumuzun yer alması gerekmektedir.
Kurumumuz resmi kurumların tahsilat servisi midir? Hayır !
Kendi hatalarını kurumumuza yüklemesinler
Kurumumuzca, Bornova Zeytincilik Araştırması Enstitüsü`ne numune gönderilmesi İlçe Tarım Müdürlüğü`nü neden rahatsız ediyor? Kendi sorumluluğunda olan bu zararın kurumumuza yüklenmeye çalışılmasının sebebi nedir? İlgili uzmanlar, zeytin karardığı andan itibaren hastalanıyor demesine rağmen nasıl oluyor da, Marmarabirlik kampanyayı geç açtığı için bu sorunlar oldu diyebiliyorlar.
Üretici ortağın rekolte beyanı: 10 milyon 611 bin 752 kiloydu
Üretici ortağın rekolte beyan miktarı 10 milyon 611 bin 752 kilo iken, İlçe Tarım Müdürlüğü ise 10 milyon kilo sofralık zeytin rekoltesi belirtmiştir.
Ancak, bugüne kadar sofralık zeytin olarak 2 milyon 800 bin 478 kilo zeytin alabilmiştir.
Rakamlar böyleyken, nasıl % 25 zarar tespiti yapılabiliyor.
İlçe Tarım Müdürlüğü ne iş yapıyor?
Hava şartları böyle bir yıl getirmiş sonucuna katlanacağız. Bundan sonra da bu hastalığın tedavisi için gerekli olan çalışmaları yaparak sonucunu üreticilerimizle paylaşacağız. İlçe Tarım Müdürlüğü`nden de böyle bir açıklama beklerdik. Ancak hastalığı dahi kabul etmeyip, sadece Marmarabirlik`i suçlamak hiçbir şeyi düzeltmez. İlçe Tarım Müdürlüğü ne iş yapıyor? Sorusunu getirir.
Ege Üniversitesi`ne de numune gönderdik
Bölgemizde yaşanan hastalığın teşhisi ile ilgili Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü`nden cevap alamayınca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümüne numune gönderdik. Ve karşılığında, birer kopyası sizlere de sunulan teşhis raporunu aldık. Her ne kadar, İlçe Tarım Müdürlüğü, bölgede hastalık yok sadece lokal olarak % 25 döküm var dese de, biz yine de Marmarabirlik olarak İlçe Tarım Müdürümüzden, zeytin üreticileriyle görüşerek zararlarının ne olduğunu öğrenmelerini tavsiye ediyor özellikle de veteriner hekim olan Tarım Müdürümüzün bunu tespit edemeyeceğini, zeytini ve zeytinciyi iyi tanımadığını, zeytincilikle ilgili yeterli teknik alt yapısı bulunmadığı için kendisinin kandırıldığını düşündüğümüzü bildirmek istiyoruz.
Kampanya tarihini Marmarabirlik belirler
Kendi işine bakmasını düşündüğümüz İlçe Tarım Müdürüne, sağlıklı zeytini ağacın üzerinden hiçbir gücün düşüremeyeceğini, zeytin alım kampanyasının ne zaman açılıp ne zaman kapanacağına, ülkemizin olduğu gibi, Avrupa`nın da zeytin konusunda en büyük otoritesi olan Marmarabirlik`in karar verebileceğini hatırlatıyoruz.