Erdek`in en eski esnaflarından İzzet Tikveşli:

Erdek`in en eski esnaflarından İzzet Tikveşli:

Kurulduğu günden beri YENİ ERDEK okuyucusuyum”

SÖYLEŞİ:
Söyleşi: Önder BALIKÇI
Erdek`in en eski esnaflarından İzzet Tikveşli, bugünkü konuğumuz. 1937 yılında Makedonya`da doğan, 1954`te, 17 yaşındayken Erdek`e gelen Tikveşli ile söyleşimizi aşağıda sunuyorum.
X X X
* Erdek`e henüz 17 yaşındayken geldiğinizde ne yaptınız?
- Tabii ki, yaşam kavgasının içinde buldum, kendimi. Gündüz inşaatlarda çalışırken, akşamları da kahvehanelerde garsonluk yaptım. Erdek Cezaevinin temelnin atılmasından, tamamlanmasına dek çalıştım. Yine bu cezaevinin yapımında benimle birlikte çalışıp maliyeden emekli olan Muzaffer Vardı da bulunuyordu. Daha sonra oteller ve kahvehanelerde çalıştım. Ayrıca, kendim de yıllarca kahvehane işlettim.
* Erdek`e geldiğiniz 1954`te, ilçenin genel durumu hakkında bilgi verir misiniz?
- Yaklaşık 3 bin nüfusu vardı. İlçede herkes birbirini tanırdı. Nüfus, genellikle eski ismi "Kandil Mahallesi" olan bugünkü Atatürk Mahallesi`nde yoğunlaşmıştı. Kandil Mahallesinde o yıllarda, Rumlardan kalma 1-2 katlı ahşap binalar vardı.
* Turizm ne durumdaydı, o günlerde?
- Turizm hareketliliği yeni yeni başlamıştı. Çuğra bölgesinde Rumlardan kalma bağlıklar ve şeftalilikler bulunuyordu. Meyvecilik çok gelişmişti. Kiraz da çok boldu. Hatta o yıllarda Çuğra`da `Kiraz Seyranları` gerçekleşirdi. Herkes, ağaçların altında kiraz yerdi.
1967 yılından sonra turizm çok canlandı. Turistik otel ve motellerin yanı sıra ilçede ev pansiyonculuğu da çok gelişti. Çok sayıda ev, turizme açıldı. 1983`ten sonra ise Yugoslavlar, Erdek`i keşfetti. Yugoslavlar`ın, 150 otobüsle Erdek`e tatile geldiğini bilirim. Daha sonraki yıllarda ise İngiliz ve Alman turistler, Erdek`e gruplar halinde gelmeye başladılar. O dönemde, ana-oğul yazar Mebrure Alevok ile Yaman Koray`ın işlettiği Alevok`ta garson olarak çalışıyordum. O yılların Erdek`i çok güzeldi. İlçemize gelen Yugoslavlar ve Almanlar`ı hiç karşılıksız gezdirirdim. Apostol yöresi ve Apostol Çeşmesi`ne turistler büyük ilgi gösterirdi.
* O dönemde sanatçılar da ilgi gösteriyormuydu, Erdek`e...
- Elbette. Öncelikle "Sanat Güneşi"miz Zeki Müren başta olmak üzere çok sayıda sanatçı gelirdi, Erdek`e. Zeki Müren, genellikle "Mini Motel"de kalırdı. Müren`i, bir kez, "Hüseyin Kun`un (Vitamin Hüseyin) işlettiği, cumhuriyet aalanındaki bir çay bahçesinde görmüştüm.
* Ya, bugünkü Erdek?
- İlçede artık çok kişi birbirini tanımıyor. Turizmde geriledik. Sert politik kavgalara üzülüyorum. Ben, eski Erdek`i aıyor ve özlüyorum.
* Sizin çok önemli özelliklerinizden biri de yerel basına gösterdiğiniz ilgi. Bu konuda ne diyeceksiniz?
- Yerel gazeteleri okumayı çok seviyorum. Her gün, Erdek`teki iki yerel gazeteyi düzenli alarak okuyorum. Örneğin, YENİ ERDEK`i, kurulduğu günden beri, her gün matbaaya gelerek ücretsiz olarak alıyor ve okuyorum. Yalnız okumakla da yetinmiyor ve gazeteyi okuduktan sonra başkalarına da götürerek okunmasını sağlıyorum.