Erdek’te deniz çayırları toplantısı

Erdek’te deniz çayırları toplantısı

Erdek’te, deniz çayırlarının imhasına ilişkin ulusal ve uluslararası bağlayıcı yükümlülükler konusunda toplantı düzenlendi.

Erdek’te, deniz çayırlarının imhasına ilişkin ulusal ve uluslararası bağlayıcı yükümlülükler konusunda toplantı düzenlendi.

Erdek Spor Salonu’nda, Belediye Başkanı Burhan Karışık ve Erdek Genç İş İnsanları Derneği(ERGİAD) Başkanı Özgür Kalafat’ın da izlediği toplantıda ilk konuşmayı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı yaptı.

Sarı, deniz çayırlarının önemini dile getirdi.

KAYMAKAM ATASOY: “BU COĞRAFYAYA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Ardından kürsüye davet edilen Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, “Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafyaya sahip çıkıp korumalıyız” dedi.

Deniz çayırlarının da korunması gerektiğinin altını çizen Atasoy, şunları söyledi:

“Her yıl, çay bahçelerinin önünde, farkındalık olması için denizden çeşitli malzemeler çıkarılıyor. Ama her yıl bu atık malzemeler azalmıyor, artıyor. Tabii ki bilgilendirmek, eğitim önemli ama yeterli olmuyor. Zaman zaman ceza uygulaması yapılsa bile cezaların azlığı nedeniyle caydırıcılık gerçekleşmiyor. Geçtiğimiz günlerde Narlı’da bir iş makinesi deniz çayırlarını tonoz bağlamak için söktü. Tonoz bağlamak için mutlaka Liman Başkanlığından izin alınması gerekir. Ama yıllardır buna uyulmamış. Biz uyguladığımızda ise şaşırıyorlar. Çocuğu deniz çayırına basmasın diye bunları söküyorlar. Tekneyi bile kendi evinin yakınına bağlamak isteyenler var. Bir iş makinesi, kumsal alana giremez. Pinaların yaşadığı deniz çayırları çok önemli kıymet ve nimettir.”

Geçen yıl, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın, kendisine bir Pina hediye ederek, “Makamınıza gelenlere bu Pinanın önemini anlatırsanız, çok yararlı olur” dediğini belirten Sarı, şöyle konuştu:

“Bu Pina, odamın en güzel yerinde duruyor. Ayrıca yine evimin en güzel köşesinde bir Pina daha var. Aldığımız her iki nefesten birini denize borçluyuz. Oysa deniz çayırlarını sökmek yerine çok küçük bir önlem alabiliriz. Denize deniz ayakkabısı ile girsek, sorun çözülür. İlçemizin müthiş güzel kumları var. Biz, bunlardan yararlanacağımız yerde üstlerini kapatmaya çalışıyoruz. Karayı kirletmemiz yetmiyor, denizlerimizi de kirletmeye devam ediyoruz. Bu güzel coğrafyamıza hep birlikte sahip çıkmalıyız. Daha temiz bir çevre için birlikte hareket etmeliyiz.”