Erdek’in Yalı Mahallesi Turgut Özal Bulvarı’nda, emekli Emniyet Müdürü Adnan Turhan öncülüğünde oluşturulan botanik bahçe, çevre duyarlılığına örnek oluyor.
Kurbağalı Deresi’nin mavisiyle yeşilin buluştuğu noktada yer alan bu özel alan, sadece bir peyzaj düzenlemesi değil, doğaya ve topluma verilen değerin canlı bir kanıtı. Özlem Sitesi sakinlerinin büyük emek vererek hazırladığı bu bahçe, yoldan geçenlerin de uğrak noktası haline geldi.
Niğde doğumlu, yaşamının büyük kısmını Tarsus’ta geçiren Emekli Emniyet Müdürü Adnan Turhan’ın Erdek sevdası, bir yürüyüş sırasında başladı. Turgut Özal Bulvarı üzerindeki sitelerin mimarisi ve doğayla iç içe yapısı, ona burada bir ev sahibi olma hayalini kurdurdu. Kısa süre sonra Özlem Sitesi'nden konut sahibi olan Turhan, ikinci hayali olan çevreci projeye de hızla adım attı.
Eski zeytinlik alan üzerinde başarılı bir peyzaj uygulamasıyla hayat bulan botanik bahçede, her biri ayrı anlam taşıyan ağaçlar yer alıyor. Özellikle aile büyükleri adına dikilen selvi ağaçları, bahçeye manevi bir anlam da kazandırıyor. Bu özel çalışmaya sadece site sakinleri değil, çevre halkı da destek veriyor. Bahçenin altyapısı için gerekli su hattı ve oturma bankları, Belediye Başkanı Burhan Karışık’ın katkılarıyla sağlandı. Güneş enerjili aydınlatmalar ise, Kurbağalı Deresi kıyılarına gece de ayrı bir güzellik kattı.
Adnan Turhan, bu örnek çevre hareketiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Dileğimiz tüm Erdek sevdalılarının benim gibi düşünerek, güzel beldemizi daha yaşanabilir hale getirmesidir.” diyerek, özellikle sigara tiryakilerine de önemli bir mesaj verdi:
“Lütfen sigara izmaritlerinizi ulu orta yerlere atmayın. Hem tehlikeli, hem de unutmayalım ki onları toplayanlar da birer insan.”
Erdek'te yaşamanın sadece doğasını sevmekle değil, bulunduğu sokağa ve çevreye sahip çıkmakla mümkün olduğunu gösteren Adnan Turhan, çevre dostu çalışmalarıyla örnek alınmaya devam ediyor.