Tarih: 16.10.2024 20:38

Erdek’te zeytin yevmiyeleri belirlendi

Facebook Twitter Linked-in

Erdek Ziraat Odası, 2024-2025 zeytin hasat dönemi zeytin toplama işçi ücretlerini belirledi. 

Bu kapsamda bugün Erdek Ziraat Odası Başkanlığı'nda toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Erdek Ziraat Odası Başkanı Mustafa Saçıl, 162 Sayılı Erdek Zeytin Satış Kooperatifi temsilcileri, Çiftçi Malları Koruma Başkanı Mahmut Kaplan ve zeytin merası sahipleri katıldı. 

Erdek Ziraat Odası Başkanı Mustafa Saçıl tarafından yapılan açıklamaya göre geçen yıl 400 lira olan meralarda kadın yevmiyesi %87 oranında zamla 750 lira oldu. Tarak kullanımı 900 lira, büyük makine kullanımı ise 1100 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada işçi yevmiyeleri ise geçen seneki fiyatlara %78 oranında zam yapılarak kadınlar 800 lira, tarak kullanımı 1100 lira, makine kullanımı ise 1200 lira olarak açıklandı. 

Diğer yandan Erdek Ziraat Odası Başkanlığı olarak yapılan çalışmalarda 1 kilogram zeytinin maliyeti 52 lira 70 kuruş olarak belirlendi.

Ziraat Odası Başkanı Mustafa Saçıl yaptığı açıklamada “Yaptığımız çalışmalarda 1 kilogram zeytinin maliyeti 52 lira 70 kuruş olarak çıktı. Çıkardığımız bu maliyet ne yazık ki Marmarabirlik’in rakamları ile örtüşmüyor. Bizler işçi yevmiyelerini belirlerken piyasa şartlarını da göz önüne alarak üreticimizi de düşündük. Çünkü edindiğimiz bilgilere göre zeytinin kilogram fiyatının geçen seneye oranla aynı kalacağı yönünde duyumlar aldık. Bizler Marmarabirlik’in kesinlikle kota uygulaması yapmamasını istiyor, tüm üreticinin haklarını korumasını bekliyoruz. Bu sene ürün bol, şimdiden tüm zeytin üreticilerimize hayırlı bereketli sezonlar diliyorum” diye konuştu.

Haber: Tuncay Ertan




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —