Geleneği yaşatan baston ustası Zafer Yiğit, Ereğli`de Devrek işi bastonu sadece kendisinin ürettiğini bildirdi.
Karadeniz Ereğli İlçesinde hala dededen kalma yöntemlerle baston yapan bir usta var.
Aslen Çaycuma`lı olduğunu söyleyen Baston Ustası Zafer Yiğit, törpü, eğe, çakı ve zımpara ile yaptığı asa ve bastonları Gomalak ile cilalıyor.
Asa, baston ve oymacılığı askerlik görevini tamamladıktan sonra 22 yaşında iken başladığı bu işi hiç kimseden yardım almadan kendi kendine öğrendiğini kaydeden baston ustası Zafer Yiğit, imalat yaparken uyguladığı yöntemlerle Karadeniz Ereğli İlçesinin tek baston, asa ve oyma ustası olduğunu açıkladı.
Batı Karadeniz`in ormanlarından topladığı kızılcık, ceviz, şimşir, acı elma, yabani ahlat dallarından birbirinden ilginç asa, baston ve oyma panolar-heykeller yapan Zafer Usta, ortaya çıkan ürünleriyle gurur duyduğunu belirtiyor.
Ormandan topladıkları ağaç dallarına törpü, eğe, çakı ve zımpara yardımıyla hayat veren baston ustası küçük atölyesinde iki günde bir tane asa yapabiliyor. Kızılcık ağacından yapılan çok orijinal baston ise 1 haftada tamamlanıyor.
Amacının çok para kazanmak olmadığını, bu işi geleneklerin ve el sanatlarının ölmemesi için, hobi olarak yaptığını ifade eden Zafer ustanın, bastonları çok beğeniliyor.
Orhanlar Mahallesi Ahmet Sart Caddesinde faaliyet gösterdiği atölyesinde ağaç dallarından çeşitli figür işlemeli bastonlar yapan 61 yaşındaki Zafer Yiğit, ``31 yıl Adalet Bakanlığı`nda Zabıt Katipliği ile İnfaz Koruma Memurluğu yaptım. Ocak 200o`de emekli oldum. Şimdi bu işle oyalanıyorum. Bütün stresimi bu ağaçlarla uğraşırken atıyorum`` diyor.
Bastonları Gomalak, selülozik vernik karıştırarak hazırladıkları cilalarla parlatan usta, yaptığı işi şöyle anlatıyor: ``Bu canlılığı kimse veremez, 18. yüzyıldan buyana Devrek`te baston yapılır. Benim ustam hiç olmadı, kendi kendimi yetiştirerek bu günlere geldim."