Tarih: 19.02.2013 00:00
Esnaf Odası Başkanından İşyeri Güvenliği açıklaması
6331 Sayılı Kanun`un yürürlüğe girdiğini söyleyen Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı M. Fatih Canbaz, tüm işyerlerine risk değerlendirme zorunluluğu getirildiğini, işyeri hekimi, işyeri güvenliği uzmanı ve sağlık personeli bulundurmayan işletmelere ağır para cezaları uygulanabileceği uyarısı yaptı.
Canbaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Görev yapacak iş güvenliği uzmanı sayısının yetersizliğine dikkat çekip, fiziki olarak bu organizasyonun uygulanabilirliği imkansız" şeklinde konuştu.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında tüm işyerlerinin işyeri güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve sağlık personeli bulundurması gerekiyor. 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi gazetede yayımlanan kanunla, kamu ve özel sektör gözetmeksizin tüm çalışanlar kapsamına alındı.
Kanunun yürürlüğe girmesinin özel sektör açısından ağır yaptırımlar kapsadığını belirten Canbaz, yasal zorunluluklara uymayan işyerlerine uygulanacak ağır cezaları gündeme getireceğini işaret etti.
Konuyla ilişkin basına açıklama yapan Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Canbaz, yürürlüğe giren kanunla ilgili endişelerini paylaştı:
İşyerlerine risk değerlendirilme getirildi
"6331 sayılı "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandı. Kamu ve özel sektör gözetmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamına alındı.
Sayı sınırı olmaksızın, memur, işçi, işveren, çırak, stajyer tüm çalışanlar, kamu ve özel sektöre ait bütün işler ve işyerleri, tarım vb. dahil tüm işkolları kanun kapsamında. TSK, Emniyet, afet müdahale ekipleri, ev hizmetleri, kendi nam ve hesabına tek başına çalışanlar ise kapsam dışında bırakıldı. İşyerleri, yapılan işin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrılıyor. Bütün işyerlerinde (bir kişi dahi çalıştırsa) iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personeli görev yapacak. Bütün işyerlerine risk değerlendirmesi zorunluluğu getirilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği 29.12.2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. İş yerleri için Risk değerlendirmesi yapılmayan her ay ilave ceza demek.
Yükümlülükler çok ağır
Ocak 2013 itibari ile tüm işyerlerinin kanunun yürürlük tarihleri beklenmeden risk değerlendirmesini yapmış olması gerekiyor. 50`den fazlan çalışanı olan işyerleri için kanun 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. 50`den az çalışanı olan, çok tehlikeli ve tehlikeli kapsamdaki iş yerleri için 1 Temmuz 2013`te yürürlüğe giriyor. Kamu kurumları ile 50`den az çalışanı olup az tehlikeli kapsamdaki iş yerleri için 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.
Çalışanlar belli aralıklarla sağlık gözetiminden geçirilecek
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu şüphesiz Türkiye`deki tüm işletmeleri çok yakından etkileyecek, ezberleri bozacak ve çok ciddi yükümlülükler getirecek milat niteliğinde bir kanundur. Ceza miktarları çok yüksektir. 1 işçi çalıştıran işyeri ile binlerce işçi çalıştıran işyerine aynı ceza oranının uygulanıyor olması düşündürücüdür. KOBİ Vasfındaki pek çok işletmemize kanunun gereklerini yerine getirmemesinden dolayı birkaç ay için ceza uygulansa bu işletmelerimizin sermayesinden büyük oranda bir para ile cezalandırılması anlamına gelecektir.
İş güvenliği uzmanını nereden bulacağız?
İlgili Vasıfları taşıyan iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personeli işletmelerimizin % 1 inin ihtiyacını bile karşılayabilecek sayıda değildir. Risk Değerlendirmesi hususu yürürlüğe girdi. Lakin değerlendirmede görev yapacak iş güvenliği uzmanı sayısı Balıkesir için bir elin parmakları kadar olması fiziki olarak bu organizasyonu imkansız hale getirmektedir. Bu kadar derin ve güçlü bir etki yaratacak olan 6331 Sayılı Kanunun ihtiyaç duyduğu personel, deneyim, eğitim ve gerekli mevzuatın tam olarak oturması beklenmeden uygulamaya geçilmesi beraberinde geri dönülmez pek çok sorunu da getirecektir. Yukarıda endişe duyduğumuz konularla ilgili sorumlulara Odamız Genel Sekreterliği tarafından bilgilendirme yapılacaktır. İlçemiz iş dünyasının 6331 Sayılı Kanunu yakından takip etmeleri büyük önem arz etmektedir."
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —