Tarih: 17.10.2012 00:00
Esnaf Odasından Ahilik Haftası açıklaması
Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Ahmet Vişne, Ahi felsefesi ve Ahi Evran kurallarını hatırlattı.
Her yıl coşkuyla kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri, bu yıl da 12-18 Ekim tarihleri arasında kutlanıyor.
13.08.2009 tarih, 26966 sayılı Resmi Gazete`de yayınlanan `Ahilik Haftası Kutlama Yönetmeliği` doğrultusunda, her yıl 12-18 Ekim tarihleri arasında kutlanmaya başlayan Ahilik Haftası nedeniyle, Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Ahmet Vişne, Ahilik kültürünün tanıtılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kutlanan Ahilik Haftası nedeniyle açıklamada bulundu.
Esnaf Odası Genel Sekreteri Vişne, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Ahilik yaklaşık 1000 yıllık geçmişiyle kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesidir. Tüm ahileri ve ustaları rahmet ve şükranla anıyor, bu yola emeği geçen herkese, özellikle esnaf ve sanatkarlarımıza teşekkür ediyor, hayırlı ve bol kazançlar diliyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum. Özündeki güzel ahlak, dürüstlük, kardeşlik, paylaşma ve kanaat gibi değerleri yitirmeden günümüze kadar getirilen Ahiliği, yaşayan ve yaşatan değerli esnaf ve sanatkarlarımızın ocağı tüttükçe, ülkemiz şüphesiz çok daha büyüyecek, çocuklarımız geleceğe güvenle bakacaktır. Geçmişten geleceğe bir köprü vazifesi görerek kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin devamı için çıraklar, kalfalar ve ustalar yetiştirerek ahilik kültürümüzü diri tutmanın gayreti içerisinde olmak hepimizin vazifesidir. Anadolu Ahiliği`nin kurucusu gönül adamı Ahi Evran başta olmak üzere, ahirete intikal eden tüm ahileri ve ustaları rahmet ve şükranla anıyor, bu yolda emeği geçen herkese, özellikle esnaf ve sanatkarlarımıza teşekkür ediyor, hayırlı ve bol kazançlar diliyorum"
Ahilik Nedir?
Yalın anlamıyla Ahi `kardeşim` demektir.
Ahilik felsefesi, 13`üncü yüzyıldan itibaren Anadolu`da topluma sanat ve meslek alanında yön veren, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitime esas alan öğretileri içermektedir.
Ahilik felsefesi, ticarette ve sosyal hayatta doğruluğu, kaliteli üretimi, tüketiciye saygıyı ve iyi ahlakı ilke edinir. Bir deri ustası olan pirimiz Ahi Evran`ın kurduğu Ahi Teşkilatı, Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönleriyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.
Devlet büyükleri yetiştirdi...
Bugünkü sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının temelini oluşturan ahi örgütleri, Selçukluların ve Osmanlıların devlet teşkilatlanmalarına da örnek oluşturmuş, içinden pek çok ülke yöneticisi çıkarmıştır. Örneğin, Orhan Bey ve oğlu 1. Murat da Ahi Ocağı`ndan yetişmişlerdir.
Ahi teşkilatları içinde bulundukları toplumların sosyal ve kültürel gelişimlerine de katkıda bulunmuşlardır.
Haber : Tuncay Ertan
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —