Fazla kırmızı et tüketimi kanser riskini artırıyor
HÜ Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilir, günde 160 gramdan ve daha fazla et tüketenlerde kolon ve rektum kanseri riskinin arttığını bildirdi.
Bölge Haberleri
Yayın: 28 Ekim 2015 - Çarşamba 12:37
Güncelleme: 28 Ekim 2015 12:37
Fazla kırmızı et tüketimi kanser riskini artırıyor

ANKARA (AA) - Günde 160 gram ve üzerinde kırmızı et tüketenlerde kanser gelişme riskinin, 20 gram veya daha az kırmızı et tüketenlere göre daha yüksek olduğu belirtildi.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yanlış beslenme alışkanlığı ile kanser riskinin bilim insanlarınca uzun yıllardır tartışıldığını söyledi.
Özellikle kırmızı et ve salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri tüketiminin kolon ve kalın bağırsak kanserleriyle ilişkisinin çeşitli ülkelerde yapılmış çalışmalarla ortaya konduğunu ifade eden Bilir, "Bu çalışmalarda günde 160 gram ve üzerinde kırmızı et tüketenlerde kolon ve rektum kanseri riski, günde 20 gram veya daha az kırmızı et tüketenlere göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur" dedi.
Bilir, aynı çalışmalarda balık eti ve kümes hayvanları tüketen kişilerde ise kanser riskinin düşük bulunduğunun altını çizdi.
Kırmızı etin zengin bir protein kaynağı olduğunu, çeşitli mineraller ve yağ içerdiğini anlatan Bilir, şunları ifade etti:
"Mineraller arasında etin kanından kaynaklanan demir vardır. Çalışmalarda demirin DNA hasarına yol açabildiği konusunda ipuçları saptanmıştır. Bu bulgu kırmızı et tüketimi ile kanser arasındaki ilişkiyi açıklayabilir. Ayrıca etin yüksek sıcaklıkta veya açık ateşte pişirilmesi sırasında et içinde kansere yol açan maddeler oluşabilir. Kırmızı et tüketimi ve kolon-kalın bağırsak kanserleri arasındaki ilişkide ele alınanlardan birisi de fazla miktarda et ile birlikte yağ tüketiminin de artmış olmasıdır. İşlenmiş et ürünlerinin içerdikleri çeşitli katkı maddeleri de kanser riskinin artması açısından etkili olabilir."
Haber Merkezi

  • Çarşamba 32.9 ° / 15.5 ° Güneşli
  • Perşembe 34.7 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Cuma 39.5 ° / 16.3 ° Güneşli
1

CHP Milletvekili ve PM üyeleri Bandırma’da

2

BAŞKAN MİRZA’DAN ULAŞIMDA KALICI DOKUNUŞ

3

“Hobi bahçeleri”ne dikkat!

4

CHP’Lİ AYTEKİN: SINDIRGI AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

5

Çulcu’nun ismi Gönen’deki bir caddeye verilecek

6

Yıllardır kullanılmayan çeşme yeniden akacak

7

BAŞKAN DURSUN MİRZA’DAN TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ