Tarih: 23.02.2013 00:00
Gece yoran gündüz dinlendiren hastalık
Kulak burun boğaz kliniklerine başvuran birçok hastanın şikayeti ortak: "Burnum tıkalı, nefes alamıyorum." Burun tıkanıklığı nedeniyle geceleri rahat uyku uyuyamadığından yakınanlara test yapıldığında, burun içinde eğrilik, burun etlerinde şişlik ve alerji kaynaklı değişiklikler saptandığına dikkati çeken Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, "Bütün bunlar kişinin burnundan nefes almasını engelliyor, kişi bunun gündüz farkına varıyor, ancak gece farkında olmuyor. Geceleyin burundan rahat nefes alamayan kişilerde yeteri kadar iyi oksijenlenme olamıyor. Bu nedenle de kendilerini dinlendirecek kaliteli bir uykuyu uyuyamıyorlar" diyor. Böylece basit horlamayla başlayan uyku sorunları, ileri evrelerde uykuda solunum durması (apne) sorununa yol açıyor.
Bu hastalara değişik sorular yöneltilince şikayetlerinin sadece burundan nefes alamamaktan ibaret olmadığını da saptadıklarını anlatan Prof. Dr. Ferhan Öz, uyku sorunları hakkında merak edilen soruları şöyle yanıtlıyor:
Uykusuzluk yaşayan kişiler günlük hayatlarında en sık hangi sorunlarla karşı karşıya kalıyor?
Bu tip hastaların hepsi sabah yorgun kalkıyor. Bu nedenle de tüm gün boyunca yorgunluk hissediyorlar. Herhangi bir şey yapmaktan çok dinlenmeyi tercih eden, uykuyu arzulayan, eve gelince yorgun hisseden kişiler oluyorlar. Aslında buradaki sorun onların, geceleyin uykuda horlamaları nedeniyle partnerlerini rahatsız etmelerinden kaynaklanmıyor. Yaşam kaliteleri kötü olduğundan gündüzleri hep yorgun hissediyorlar. Gece yoruldukları için gündüz oksijen alma fırsatı bulup dinleniyorlar.
Gece yorulup gündüz dinlenen hastalarda başlıca şu sorunları görüyoruz:
-Tansiyonları yükseliyor.
-Unutkanlık görülüyor. Çok erken dönemde başlamış unutkanlıklar ortaya çıkıyor.
-Depresyon gelişebiliyor. Bu nedenle özgüvenleri azalıyor.
-Odaklanma sorunu yaşıyorlar. Gündüz bir toplantıya katılınca o toplantıya dikkatlerini veremedikleri gibi uykuları geliyor, canları sıkılıyor, dışarı çıkmak istiyorlar.
-Özgüvenlerini yitirmeleri ve depresif ruh durumu nedeniyle iş başarıları düşüyor.
-Cinsel fonksiyon sorunu, libido azalması; hem isteksizlik, hem de fonksiyon bozukluğu olarak görülüyor.
Uykusuzluk sorunundan kurtulmak mümkün değil mi? Bu konuda neler yapılıyor?
* Üst solunum yolundaki direnç çözülünce sorun da ortadan kalkıyor. Eğer kişinin burnunda nefes almaktan kaynaklı bir sorun varsa, bir eğrilik varsa, burun etleri şişmişse, bu sorunların düzeltilmesiyle hastanın tüm şikayetleri düzeliyor.
* Sorunlarını giderince hastalar çok iyi uyuduklarını, araç kullanırken artık uyuklamadıklarını belirtiyor. Çünkü günlük yaşamdaki kazaların birçoğunun direksiyon başında uyumaktan kaynakladığı istatistiki verilerle de ispatlanmış bir gerçektir.
* Hastalarımızdan `dünyaya yeniden geldim, yeni doğmuş gibiyim` cümlelerini sık duyuyoruz. Özgüvenleri yükseliyor, depresyondan kurtuluyorlar, işteki başarıları artıyor. Çok daha fazla üretici oluyorlar.
* Uykusunda dinlenemeyen kişiler toplam 20 saat uyusalar da yorgun kalkıyorlar. Bu nedenle az uyuduklarında daha mutlu oluyorlar. Uykunun uzun sürmesi daha uzun süre oksijenlenme sorunu yaşamaya, bu da daha çok yorulmaya yol açıyor.
* Burun ameliyatı yaptığımız kişilerde burun eti ya da eğriliklere yönelik operasyonlardan sonra, hastalarımız 3-4 saat bile uyusalar çok dinç kalktıklarını söylüyor.
* Oysa bu sorunu yaşayan kişiler ameliyat olmadıkları takdirde ya da sorunlarına yönelik doğru tedaviyi alamadıkları takdirde, günlük yaşamda sık sık kahve içerek ayakta kalmaya çalışıyor.
* Aynı şekilde alerjik hastalıklar nedeniyle sağlıklı nefes alamayan ve gece uyuyamayan kişilerde, alerjiye yönelik tedavi verildiği zaman uyku kalitesi tekrar yükseliyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —