Piri Reis Üniversitesin denizcilik eğitimine katkı sağlamak amacıyla bünyesinde bulunan ve üniversite ile aynı adı taşıyan gemisi eğitim ve staj amaçlı Bandırma Limanına yanaştı.
Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yardımcı Doçent Doktor Nazmi Çeşmeci, bu periyottaki temel amacı ve icra ettiği faaliyetleri, Marmara Denizi içerisindeki limanları görmek, öğrencilerimize nasıl abordo olunur? nasıl ayrılınır? bunları göstermek ve pekiştirmek olarak açıkladı,
Sadece limanlarda değil, açık denizde de eğitimlerine devam ettiklerini, demirleme eğitimleri, gece-gündüz vardiya eğitimleri yaptıklarını söyleyen Çeşmeci, öğrencilerin bir yıl boyunca fakültelerinde gördükleri teorik eğitimlerin pratik eğitimlerini bu geminin sağladığı imkanlarla yapmakta olduklarını belirtti.
Ticari bahriyemize zabit, kaptan yetiştiren üniversitelerin olduğuna dikkati çeken Nazmi Çeşmeci ?Uluslararası kurallara göre diğer mesleklerde 30-60 gün staj yapma zorunluluğu varken, denizcilik mesleğinde 12 ay staj yapmak gerekiyor. Bu 12 ayı da dört yıllık akademik eğitim içinde 3 ay, 6 ay şeklinde mezun oluncaya kadar tamamlamak gerekiyor. Piri Reis Üniversitesi´nin kurucu vakfı olan Deniz Ticaret Odası desteğinde olan Türk Deniz Eğitim Vakfı, bir eğitim gemisi tedarik etti. Bu gemi Piri Reis Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra Türkiye´deki ticari bahriyeye kaptan yetiştiren güverte zabiti yetiştiren, makine işletme mühendisi yetiştiren 9 üniversitenin de öğrencileri bu eğitime katılmaktadır. Bu seyir sırasında İstanbul Zeytinburnu´ndan hareketle öne Marmara, Ege ve Akdeniz´de çeşitli limanlara uğrayarak bir aylık seyir programı yapılacak. Bandırma limanından hareket ettikten sonra, Çanakkale Boğazı´nı geçerek Bozcaada´ya demirleyecek olan eğitim gemisi, Bozcada, Çeşme, Kuşadası ve Bodrum, dönüşte İzmir, Çanakkale, Tekirdağ limanlarının ardından 31 Temmuz´da Zeytinburnu iskelesine uğrayacağız. Daha sonra Karadeniz´de demir alınacak.
Gemide uzak yol kaptanı ehliyetli 9 öğretim elemanı, 189 öğrenci bulunuyor.
Haber: Ahmet Pesen