Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

?Gemlik fayı, Bandırma-Erdek´e dek kırılabilir?

?Gemlik fayı, Bandırma-Erdek´e dek kırılabilir?

Prof. Dr. Ahmet Ercan´dan uyarı

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 24 Mart 2020 günü, saat 12.20´de, merkez üssü Balıkesir´in Altıeylül ilçesi, Bereketli kırsal mahallesi olan 4.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Söz konusu depremi şimdilik daha büyük bir depremin habercisi olarak görmemesine karşın Balıkesir ve yöresinin ciddi deprem üretecek faylarda dolu olduğuna dikkati çeken Ercan, ?Balıkesir´de gerçekleşen son depremin daha büyük bir depremin habercisi olduğunu söyleme olanağımız yok. Bir yanda deprem, diğer yanda bulaşkı(virüs) korkusu. Çok korkanların, bulaşmamaya özen göstererek, yakınlarının sağlam evlerinde iki-üç gün konaklamalarını öneririm? dedi.
Ercan, Balıkesir ve yöresiyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
?Balıkesir´de, geçtiğimiz dönemlerde önemli depremler gerçekleşmiştir. Bunlar arasında, 1935 yılında, Erdek´teki 6.4, 6.3, 6.7 ve 7.0; Bigadiç´te 1942´de, 6.1; 1944 yılında, Gönen´deki 7.0; Sındırgı´daki 6.1; 1975 yılında, Edremit koyundaki 6.7; 2004 yılında, Marmara Adası´ndaki 7.0 ve 4.0´lık depremler sayılabilir. 

Balıkesir ilinin deprem dönüşüm aralığı, 10 ile 20 yılda bir, yıkıcı(6.0-7.0) arasında deprem üretmesidir. Balıkesir´de, 45 yıldan bu yana bu büyüklükte deprem olmaması, yakında yıkıcı bir deprem gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez.?
Kuzey Anadolu kasığının, Ege´ye uzanan en batı kesiminde gerginlik birikimi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ahmet Ercan, şunları söyledi:
?Marmara´nın akışı, doğudan tek kolla gelen Kuzey Anadolu kırığı, Akyazı´ya geldiğinde ikiye ayrılmakta, sonra Marmara´yı, kuzeyden ve güneyden dört koldan bölümleyerek geçmektedir. Bu kollardan en büyük deprem üretenleri kuzey ve en güney koludur. Gölcük, Yalova, Çınarcık ve Esenköy´e dek kırılan ikinci kol, yeni bir depremi İmralı Adası-Armutlu Burnu-Mudanya üçgenindeki Gemlik Koyu´nda üretmek için yüklenmektedir. Burada er geç deprem olacak ve Bandırma-Erdek´e dek kırılacaktır. Balıkesir-Sındırgı-Bigadiç bölgesinin, büyük bir depreme gebe olduğunu hep söylüyorum. Ancak bu sürede verecek bilgimiz yoktur. Sağ atılımlı bu kırık demetiyle Marmara´nın güneyi, her yıl 2,5-3 santimlik gerginlik biriktirerek Ege, Sakız, Sisam adalarına doğru kaymaktadır. Bu kayış, depremli boşalmalarla sonuçlanacaktır. O nedenle, Biga Yarımadası´nda yeni, büyük depremler, Mudanya-Bandırma-Erdek-Biga çizgisi ile Edremit-Altınoluk-Bababurnu çizgisi arasında olacaktır. Kaldı ki, bu iki çizgi
arasında birçok kızık alanın (jeotermal) olması, bu kırıkların diri, deprem üretkenliğinin bir göstergesidir. Ulubat, Manyas, İznik gölleri, ileride Karadeniz-Ege arasında oluşacak boğazın ilk evreleridir. Dolayısıyla burada depremlerin oluşması beklenebilir. O nedenle Kapıdağ-Edremit çizgisi arası sıkı, yakın deprem gözlemi altına alınmalı, 15 özellikli jeofizik izleme ağı gecikmeden kurulmalıdır. Tüm Balıkesir ilindeki yapıların 7.5 büyüklüğündeki bir depreme dayanıp dayanmayacağına bakılmalıdır. Güney Marmara´da oluşan depremler, Kuzey Marmara´daki fayları tetikleyemez.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı