Tarih: 11.09.2019 01:00

Gıda ve Hayvancılık sektörüne GMKA desteği

Facebook Twitter Linked-in

GMKA desteğiyle, bölgenin gıda ve hayvancılık sektörü güçleniyor.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) 2018 Yılı Mali Destek Programı ?Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi? başlıklı programın ?Hayvancılık ve Gıda Sektöründeki Ara Elemanların Mesleki Yeterliliklerinin Geliştirilmesi? isimli tamamlanan proje için Balıkesir Üniversitesi´ne proje ziyareti gerçekleştirdi.
Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi Veteriner Fakültesi´nde gerçekleşen proje ziyaretine; GMKA Genel Sekreter V. Abdullah Güç, İzleme ve Değerlendirme Birim Uzmanı Ertuğrul Burak Meriç, Balıkesir Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya İlhan, Dekan Yardımcısı Musa Karaman, Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ersoy Baydar, Koordinatör Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Hakan Tavşanlı, Doç. Dr. Zeynep Karapınar, Dr. Öğr. Üyesi Uğur Aydoğdu, Prof. Dr. Musa Karaman ve Hüseyin Aşık katılım sağladı.
Sağlıklı ve yeterli hayvan yetiştirilmesi, koruyucu hekimlik ile hastalıkların erken ve güvenilir teşhisine bağlı olarak güncel standartlara uygun tanı ve teşhis laboratuvarlarına sahip olunmasının yanı sıra bu ekipmanları kullanacak personelin de nitelikli olmasını amaç edinen projede, verilecek mesleki eğitimle laborant ve veteriner sağlık teknisyeni-tekniker ve öğrencilerin beceri ve yetkinliğinin arttırılması amaçlanıyor.
Proje kapsamında hayvansal ürünleri üreten işletmelerde et, süt ve yumurta gibi çalışan Gıda Kalite ve Kontrolü Analizi Programı mezunu ara elamanlara gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerine yönelik eğitim verilmesi, Meslek yüksekokullarındaki Laborant ve Veteriner Sağlık Teknisyen/Teknikerliği ile Gıda Kalite ve Kontrolü Analizi Programı öğrencilerinin, mesleki uygulama eksikliklerinin giderilmesi de hedefleniyor.
Hayvan hastanesi ve kurulan teşhis ve analiz laboratuvarı ile Balıkesir ve çevre illere de hizmet veriliyor.
2019 yılı içerisinde Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan Teşhis ve Analiz Laboratuvarı, modern çağın getirmiş olduğu biyokimyasal, moleküler, patolojik ve klinik uygulamalara yönelik hizmet vermeye başlamış bulunuyor.
Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi ve Laboratuvarlarında; pet, küçük ve büyükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarının yetiştirilmesi, üretilmesi, verimliliklerinin arttırılması, yem ve hayvansal gıdaların kontrollerinin yapılması, hastalıklarının tanı ve tedavisi yönünde Balıkesir ve çevre illerine yönelik hizmet de veriliyor. Bunun yanında salgın hastalıkların önlenmesi, hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda koruyucu hekimlik ile sürü sağlığı ve yönetimi görevlerinin yerine getirilmesi, hayvansal ürünlerin niteliğinin ve insan sağlığına uygunluğunun kontrolü, çevre kirliliği, canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin pazarlanması konularında eğitim-öğretim, araştırma ve uygulamalar yapılıyor.
Projenin ilk eğitimlerini vermeye başlayan yetkililer, projede yer alan malzemelerin tamamlandığını ifade ederek eğitim alan öğrencilerin projeden şimdiden yararlanmaya başladığını dile getirdiler. Yetkililer ayrıca bu projenin bölgede ekipman ve eğitim konusunda büyük bir boşluğu kapattığını, sadece öğrencilere değil bölge halkına da hizmet edildiğini, gıda ve hayvancılığın gelişmesine de pozitif katkıları olduğunu belirttiler.
Bölgede eğitimine ve istihdamına sürekli bir katkı sağlaması beklenen 657.595,00 TL bütçeli proje, 591.835,50 TL GMKA desteği ile tamamlanmış durumda.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —