GMKA Balıkesir merkez binasında, İstiklal Marşı ve açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen törene, GMKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, GMKA Yönetim Kurulu Üyeleri Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Eğinlioğlu, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ile Balıkesir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Balıkesir OSB İl Müdürü Mesut Eray, GMKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç, GMKA Program Yönetim Birimi Başkanı Murat Ateş, ilçe kaymakamları ile başarılı bulunan proje sahipleri olan kamu kurum ve kuruluşlardan gelen temsilciler katıldı. GMKA Program Yönetim Birimi uzmanlarından Tuğba Bozkurt´un sunumunun akabinde, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı da bir konuşma gerçekleştirdi.
Vayi Yazıcı: ?Önümüzdeki 10 yıl Balıkesir´in sanayisinin en hızlı geliştiği, değiştiği ve dönüştüğü yıllar olacak?
Gençliği içeren, eğitim ile ilgili bağlantısı olan her konunun kendisini mutlu ettiğinden bahseden Yazıcı, ?Balıkesir ve Çanakkale illerinden sorumlu GMKA olarak buradaki okullarımızı bu projenin içerisine almak arzusundaydık. Biz bu konuyu başta yönetici arkadaşlarımız olmak üzere çok önemsiyoruz. Gelişmekte olan, sanayisini büyütmekte olan bir şehiriz. İnanıyorum ki özel şartlarımız gereği oluşan ve oluşacak olan başta ulaşım imkanları olmak üzere Balıkesir´in bulunduğu konum ve gelişimi itibari ile önümüzdeki 10 yıl Balıkesir´in sanayisinin en hızlı geliştiği, değiştiği ve dönüştüğü yıllar olacak. Yatırımcılar da artık Balıkesir´e geliyor. Organize Sanayi ve GMKA Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Balıkesir´in Valisi olarak bu tür taleplerle çok sık bir şekilde karşılaşıyorum. Balıkesir´de bir cazibe oluşmuş durumda. Bizlere düşen de altyapı hazırlamak olacak ama çok daha önemlisi, belki en önemlisi de kalifiyeli insan yetiştirmek gerekiyor. Sanayi tesisleri kalifiyeli eleman bulma konusunda çok sıkıntı çekiyor. Sanayideki en büyük problem de bu. Biz önümüzdeki 10-15 yıl bu konuda çok daha fazla gayret içerisine girmeliyiz. Bu sorumluluğu hepimiz almalıyız.? diye konuştu.
Konuşmaların ve yapılan sunumun ardından Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, başarılı proje sahiplerine sözleşme takdimi ve GMKA Yönetim Kurulu üyelerinin ve ilçe kaymakamlarının da kendi ilçelerindeki projelere sözleşme takdimi sonrasında tören sona erdi. Program dahilinde Çanakkale´de de başarılı proje sahipleri için Perşembe günü imza töreni gerçekleştirilecek.
Bütçesi En Fazla Olan, Tek Seferde İlan Edilen Mali Destek Programı
İmza töreni gerçekleştirilen 12´nci Mali Destek Programı ile Toplam bütçesi, 15 milyon TL. destek oranı, proje toplam maliyetinin % 90´ı olacak olan bu yeni program kapsamında proje başına en az destek oranı 100 bin TL, en fazla destek oranı 1 milyon TL olarak belirlendi. Bu destek programı ile; Yenilikçi model ve yöntemler kullanımıyla mesleki eğitim kalitesinin artırılması, iş dünyası ile meslek eğitimi veren kurumlar arasında işbirliğinin artırılması ve mesleki eğitim alamayan kesimlerin mesleki eğitime erişiminin sağlanmasını hedeflenmiştir. 2018 Yılı Mali Destek Programı GMKA´nın şimdiye kadar tek seferde ilan ettiği, bütçesi en fazla olan Mali Destek Programıdır.
Genel amacı Güney Marmara Bölgesinde bölgenin ihtiyaç duyduğu alanlarda işgücü niteliğinin artırılması olarak belirlenen programda ele alınan öncelikler çerçevesinde toplamda 79 başvuru alınmıştır. 15 milyon TL bütçeli programa toplamda 40 milyon destek talebi içeren 79 projenin değerlendirmesi sonucunda 48 proje başarılı bulunmuştur. Başarılı bulunan projelerin toplam destek talebi 23,5 milyon TL´dir. Fakat program bütçemizin 15 milyon TL olmasından kaynaklı toplamda 34 proje desteklenebilecektir.
Desteklenecek projelerin arasında ilk sırada MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü´ne bağlı okul ve kurumlar yer almaktadır. Toplamda 21 proje ile ilk sırada yer alan ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini içeren bu grubu, 4 projeyle İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri takip etmektedir.
Balıkesir´de desteklenecek olan 22 proje için 8 milyon 627 bin TL kaynak ayrılmıştır. Bu projelerin toplam bütçesi ise 9 milyon 597 bin TL´dir. Balıkesir ilinde desteklenecek olan MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü´ne bağlı toplam 13 kurumun destek bütçesi 5 milyon 87 bin TL olup Balıkesir için kullandırılacak kaynağın % 59´una tekabül etmektedir.
11 Mali Destek Programı ile 500 Projeyle Bölgeye 50 Milyon TL Kaynak Kullanıldı
Bölgenin yatırım ortamının iyileştirilmesi, bölgesel planlama çalışmaları ve ihtiyaç duyulan alanlarda gerektiğinde mali ve teknik desteklerle bölgesinde yol açıcı bir rol üstlenmeyi görev edinen Güney Marmara Kalkınma Ajansı, bu doğrultuda, bu güne kadar 11 Mali Destek Programı uygulamıştır. Bu Mali Destek Programlarında 305 projenin desteklenmesini sağlamış ve diğer Teknik Destek ve Doğrudan Faaliyet Desteği diye tanımladığımız destek programları ile yaklaşık 500 projenin yürümesine vesile olarak 50 milyon TL kaynak kullanmıştır. Proje sahiplerinin kendi eş finansmanları da dikkate alındığında 110 milyon TL kaynak harekete geçirilerek bölgede büyük bir sinerji ortaya çıkarılabilmiştir.
Haber Merkezi