Tarih: 08.09.2016 19:35

GMKA, ?Yerli Tohumun İhracat Atağı? Proje getirisini inceledi

Facebook Twitter Linked-in

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek, GMKA´dan 2015 Yılı Mali Destek Programında destek alarak sonuçlandırılan, tarımın temelini oluşturan tohumculuk sektörünün büyümesi, kapasite artışı ve ihracat imkanlarının geliştirilmesine katkı sağlayan ?Yerli Tohumun İhracat Atağı? isimli projeye imza atan Küçük Çiftlik Tohumculuğa ziyarette bulunarak, projenin getirileri hakkında bilgi aldı.
Bu proje ile tohum sektöründe zamanında ve istenilen nitelikte tohum teslimi, tohumların istenmeyen nitelikteki tohumlardan ve yabancı maddelerden insan eli ile ayıklanması yeterli olmaması neticesinde, renk farkına göre seçme ayırma sistemiyle çalışan, öncelikle sisteme tanımlanan nitelikte türleri ayırt edebilen, çok az bir fire ile çok miktarda tohum ayıklaması yapabilen optik tohum ayırma makinesi ile güzel bir çalışmaya imza atılmıştı.
Küçük Çiftlik Tohumculuk Müdürü Ümit Baysal, ?Proje desteği ile üretimimizde büyük bir rahatlık yaşadık. Daha önce günde 14 kişiyle 2 ton tohum hazırlarken şimdi aldığımız makineyle bazen bir, bazen iki kişi ile 10 ton ürün çıkartabiliyoruz. Türkiye´de bu makine ilk defa sebze tohumu üretiminde kullanılıyor. Bu makine ile şimdi istenilen nitelikte üretim yaptığımız gibi ayrıca teslim süresinde, ihracat ve rekabet imkanları konusunda kendimizi geliştirdik. Ayrıca sebze tohumlarını da kendiniz üretiyoruz. Sözleşmeli ekim yapıyoruz. Bu sene 3000 dekar civarında sözleşmeli üretimimiz var. Balıkesir Ovasında, Bigadiç´te, Gönen ve Manyas´ın köylerinde de üretimimiz var. Sözleşmeyi her sene yapıyoruz. Yurtdışı satışlarımız ne kadar ise talebe göre üretimi arttırıyoruz. 3 sene önce 300 dekar bakla üretiyorsak şimdi 1000 dekar üretiyoruz, bu seneye de artacak? diye konuştu.
Çalışma prensiplerinden söz eden Baysal, ?Sözleşmeli 25 yıldır çalıştığımız çiftçiler var. Genel anlamda makine ekipmanı olan bilinçli, uygun kriterlerde iş yapan çiftçilerle çalışıyoruz. Uygun kriterlere göre hareket ediyoruz. Bu da verimi etkiliyor, tohum kalitesini etkiliyor. Şimdi bu proje sayesinde kurduğumuz bu sistem ile kalitemizin ve verimimizin artması ile Orta Doğu´ya ağırlıklı olarak ihracatta yapıyoruz? dedi.
GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek, proje ve sektörün Balıkesir´e ve ulusal anlamda yararlarından bahsedilen sohbette, ?Proje, sebze tohumculuğunda Balıkesir´e ayrıcalık kazandırmış. Tohumculukta bilgi, Ar-Ge ve teknoloji kullanılıyor. Tohumculuk tarım içerisinde katma değeri yüksek, kazancı da yüksek bir alan. Tohumculuğu Balıkesir´de daha fazla çalışmamız ve geliştirmemiz lazım. GMKA olarak bölgemizin tarım ve hayvancılığını daha da geliştirecek olan bir çalışma programımız var. Tohumculuk konusunda bölgemizin iklimi uygun, toprağı uygun, daha birçok avantajımız var. Balıkesir ovası, Gönen, Manyas, Bigadiç başta olmak üzere Balıkesir il olarak tohumculuk yapmaya çok elverişli. Kapasite artınca kalite de artıyor. Ürünü hazırlayabilme imkanları da artıyor. Maliyetin azalmasıyla rekabet oranı da artıyor? diye konuştu.
Sohbetin ardından tesisi gezen Özek, GMKA desteği ile alınan tohum ayırma makinesini, ayrıca tesisin bölümlerini inceleyerek bilgi aldı.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —