Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) danışma organı olan Kalkınma Kurulu toplantısı Çanakkale’de düzenledi.
Balıkesir ve Çanakkale’den katılan 62 üye ile yapılan toplantıda, son 6 aylık periyotda yürütülen çalışmalar ile Ajansın 2015 yılında gerçekleştireceği çalışmalar hakkında öneriler getirildi.
Toplantı öncesi Kalkınma Kurulu üyeleri, GMKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemekten sonra ise GMKA Kalkınma Kurulu toplantısına geçildi.
Üzen: “Ajanslar iyi ilerleme kat etti”
Toplantı, Kalkınma Kurulu Başkan Vekili Sefa Kaya Üzen’in konuşmasıyla başladı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Kalkınma Kurulu Başkan Vekili Kaya Üzen, yapılan toplantının önemli gündem maddelerinden birinin Kalkınma Kurulu Başkanı için yapılacak seçim olduğunun altını çizerek “Bildiğiniz gibi Kalkınma Kurulu Başkanı Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan rektörlük görevini Prof. Dr. Kerim Özdemir’e devredince Kalkınma Kurulu Başkanlığı makamı boş kalmıştır. Bugün burada kurul tarafından yeni bir Başkan seçilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Kalkınma Ajanslarının ülkemizde çok yeni kurulduklarını söyleyen Üzen, “Geride bıraktığımız 5 yılda Ajanslar iyi bir ilerleme kaydetti ve geniş kapsamlı projelere imza attı. Bu başarıda hiç kuşkusuz Ajansın Yönetiminde yer alan Balıkesir ve Çanakkale’nin çok değerli yöneticilerinin, uzmanların ve kamu kurumlarının çok büyük etkisi ve rolü oldu” dedi.
Gökhan: “Ajansı 7 kişi değil, 107 kişi yönetelim”
Üzen’in konuşmasının ardından kürsüye GMKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan geldi.
Gökhan, konuşmasında Ajansların önemini artık herkesin kavradığına değinerek “Ben aynı zamanda Ajansın Yönetim Kurulunda görev yapıyorum. Yönetim Kurulumuz 7 kişi. Bu 7 kişi yasalar çerçevesinde görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Merkezden ve yerelden gelen kaynakların hangi proje ve yatırımlara gideceğine karar veriyoruz. Sizler bir fiil hayatın içinden gelen insanlarsınız, sizlerin görüşleri bu yüzden çok önemli. Sizlerin önerilerinizi bizlere kalkınma kurulu vasıtasıyla aktarmasına önemli veriyoruz. Ancak kurullara yeteri kadar katılım sağlanamıyor. Bunun nedeni de bu kurulun karar mekanizmalarına yeteri kadar katılamadığı düşünüldüğü için. Bizim ayrıca çalışma grupları kurarak bu durumu önlememiz gerekiyor. Bu kaynakları 7 kişiyle değil, 107 kişiyle yönlendirelim düşüncesindeyiz” diye konuştu.
GMKA Yönetim Kurulu üyesi ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın konuşmasının ardından Kalkınma Kurulu başkanlığı için seçime geçildi. Yapılan seçim sonucunda Prof. Dr. Kerim Özdemir Kalkınma Kurulu başkanı seçildi.
Prof. Özdemir: “Balıkesir ve Çanakkale’nin kaderleri ortak”
Kalkınma Kurulu üyelerine kendisini seçtikleri için teşekkür ederek sözlerine başlayan Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, “Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın Balıkesir ve Çanakkale illerinden oluştuğunu, tarih boyunca ortak kaderleri paylaştıkları gibi bugün de ortak kaderi paylaşıyorlar.” diye konuştu.
Prof. Dr. Kerim Özdemir, “Balıkesir ve Çanakkale illerinden oluşan Güney Marmara’ya bakıldığında büyüyen sanayi kentleri arasında yer alan bir bölge karşımıza çıkıyor. Sanayiye komşu olunca bizim bölgemize de sanayi şehirlerini doyurmak düşmüş. Bizim burada bir karar vermemiz gerekiyor. Ya sanayileşeceğiz ya da çevremizi coğrafyamızı koruyarak yaşanabilir bir yer olması mı gerekiyor karar vermeliyiz. Böyle olunca yoğunlaşacağınız konular değişiyor. Burada kalkınma ajansına önemli görevler düşünüyor” şeklinde konuştu.
Kocabaş: “275 projeye 54,1 milyon destek”
GMKA Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş’da, 2014 yılı ikinci 6 aylık çalışmalarını kurul üyelerine aktardı.
Kocabaş, “Proje teklif çağrısı yöntemi ile çıkılan mali destek programları kapsamında 275 adet projeye yaklaşık 54,1 milyon lira destek verildi. Bunun yanında Teknik Destek Programları kapsamında 103 projeye 1 milyon lira ve Doğrudan Faaliyet Destekleri kapsamında 37 projeye yaklaşık olarak 1,5 milyon lira ajans desteği sağlanmıştır. Ajansımız, ilk mali destek programına 2010 yılında çıkmış olup, 2010 yılından bugüne kadar desteklenen 275 projeye Ajans katkısı 54 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Eş finansman dâhil yaklaşık 94 milyon lira bölgenin kalkınması için harekete geçirilmiştir” dedi.
Kocabaş: “Ajans 1,5 Trilyon lira yatırıma yardımcı oldu”
Ajansın en bilinen yönünün destekler olduğunun altını çizen Kocabaş, “Ajansımız bunun yanında Balıkesir ve Çanakkale Yatırım Destek Ofisleriyle yatırımcıların izin ruhsat işlemlerin de yardımcı olmaktadır. Bugüne kadar yardımcı olunan yatırımların planlanan toplam tutarı 1,5 trilyon lira ve öngörülen toplam istihdam 3.000 civarında kişidir” dedi.
Kocabaş: “Belediyeler borçlarını yapılandırıyor”
Belediye bütçelerinden gelen payların, Ajans gelirleri içerisinde önemli bir rol oynadığını işaret eden Kocabaş, yapılan yasal düzenlemeyle borçların yapılandırıldığını ve bu sürenin 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatıldığını hatırlattı.
Kocabaş, “Ajans desteklerinden faydalanma anlamında, sözleşme imzalanması aşamasında belediyelerin Ajansa katkı borcunun olmamasını bekliyoruz. Bugüne kadar 8 adet belediye toplamda 1,5 milyon lira tutarındaki borcu için, Manyas, Edremit, Eceabat, Gömeç, Ayvalık, Gelibolu, Sındırgı ve Burhaniye belediyeleri başvurdu.” diyerek sözlerini noktaladı.
Kocabaş’ın sunumunun ardından kalkınma kurulu üyelerinin görüş ve önerileri alınarak, yeni oluşturulan İhtisas Komisyonlarının kurulması için üyelerin başvuruları alındı.