Göçmen kuşlar kuluçka hazırlığında

Göçmen kuşlar kuluçka hazırlığında

Manyas Kuş Cenneti´nde, son yağışlardan sonra göl suları giderek yükselmeye başladı.

Manyas Kuş Cenneti´nde, son yağışlardan sonra göl suları giderek yükselmeye başladı.
Yükselen suların emniyetli bir alan haline getirdiği söğüt ağaçları yanında yer alan 50 yapay yuvalar kuluçkaya hazırlık yapan tepeli pelikanlarla doluyor.
Manyas Kuş Cenneti´nin en büyük kuşu tepeli pelikanlar ak pelikanların aksine göç etmeyip kışı kuş cennetinde geçiriyor. Hemen tüm yuvaların onarılmasından sonra kuluçkaya yatacak yaklaşık 200 tepeli pelikandan sonra söğüt ağaçlarında göçten gelerek kuluçkaya yatacak olan ilk kuşlar karabataklar oluyor.
Ramsar Sözleşmesi kapsamında A sınıfı diploma ile ödüllendirilen ve her yıl 266 türden 3 milyon kuşa ev sahipliği yapan Manyas Kuş Cenneti´nde, söğüt ağaçlarının sular altında kaldığı gölee, göçmen kuşlar özellikle Mart ayından itibaren akın akın geliyor.
Sadece pelikan ve karabataklar değil; dalgıç, yeşilbaşlı ördek, kaşıkçı, çeltikçi, balıkçı gibi göçmen kuşları da söğüt ağaçlarındaki yuvalarında kuluçkaya yatıyor.
İlkbaharın ilk günlerinde Afrika´dan gelen 260 kuş türü Manyas Kuş Cenneti´nde kuluçkaya yatarken, yumurtadan çıkan yavru kuşların uçmaya başlamasıyla Manyas Kuş Cenneti bu görüntüleri izlemek isteyen ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Ancak, Milli Park´ta ziyaretçilere hizmet verecek bir büfenin olmaması tenkit konusu olmaya devam ediyor.
Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında çok sayıda ziyaretçinin geldiği Milli Park´ta su, çay ve gibi ihtiyaçların yanı sıra bölgeye özgü hediyelik eşya satacak bir büfenin bulunmaması önemli bir eksiklik olarak gösteriliyor.
Haber: Erdem Özcan