Gönen Belediyespor, zirve yarışını sürdürdü

Gönen Belediyespor, zirve yarışını sürdürdü

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Yaşar: "İşçiye sefalet ücreti veriliyor"

Petrol-İş Sendikası Bandırma Şubesi Başkanlığına İlyas Satırlı seçildi.

Sendikanın 19. genel kurul toplantısının açış konuşmasını 8 yıllık şube başkanı İsmail Kayan, ülkemizin ve işçi sınıfının zor bir süreç içinden geçtiğine dikkati çekerek, "Ülkemizde, 2014-2018 yılları arasında önemli siyasi gelişmeler yaşandı. Bu arada, darbe girişiminde bulunanları defetmeyi başardık ama onların yerine bu ülkenin kadrolarına başka tarikatları getirmeye kimsenin hakkı yoktur" dedi. Şeker fabrikalarının satışını da eleştiren Kayan, "Şeker fabrikalarının arsaları sadece 27 milyon liraya satıldı" diye konuştu.

Ardından, Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Ahmet Kabaca´nın divan başkanlığında, gündemin görüşülmesine geçildi.

GENEL BAŞKAN KÜRSÜDE

Daha sonra Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar´a söz verildi. Yaşar, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemizde, ´Çok zor zamandan geçiyoruz´ cümlesi hiç bitmedi. Bugün de aynı cümleyi kuruyoruz. Bandırma şubemiz, bulunduğu coğrafi bölgeye göre küçük bir şube. Bor, baktığımızda uzay teknolojilerinden, camdan, çimentodan, ne aklınıza geliyorsa pek çok sanayi ürününün hammaddesi durumunda bir madde ve yüzde 73 seviyesinde rezervi ülkemizde olan,  aslında en az petrol kadar, değerli bir maden. Bor, baktığımızda uzay teknolojilerinden , camdan, çimentodan, ne aklınıza geliyorsa pek çok sanayi ürününün hammaddesi durumunda bir madde ve yüzde 73 seviyesinde rezervi ülkemizde olan,  aslında en az petrol kadar, değerli bir maden. Altı bin çalışanı ile Eti Maden olarak baktığınızda çok değerli, çok geniş bir kurum ve cari açığa olan katkısını değerlendirdiğimizde gerçekleşen hatırı sayılır ekonomik karşılığı olan bir grup. Baktığımızda tabii resmi rakamlar bunu söylüyor. 2017´de 2 milyon 200 bin  tonla rekor kırmış. Öyle bir işletmeden bahsediyoruz ki şubemizin bağlı olduğu bir işletmeden 880 milyon dolar satış yapılmış. Tamamı neredeyse yüzde yüzü ihracat. Tamamı ticari açığımıza karşı çok ciddi büyük katkı sağlıyor.Türkiye sıralamasında da ihracatta 15´inci.

Bu ülke açısından, bizim açımızdan kıymetini tekrar tekrar söylemek gerekir ki birileri buradan istifade edecek, birilerinin iştahı kabardı diye buraları peşkeş çekmeye kalkmak olmaz. Bor böyle bir stratejik maden. Elbette biz özelleştirmeye koşulsuz karşı olan sendikayız ve bu konuda hiç alttan almayan, en iyi mücadeleyi yapan sendikayız.  Bu mücadelenin gerçekten Türkiye çapında kitabını yazdık diyebiliriz. 

Bu duruma borun gelmesinde demin saydığımız kıymetli değerlerin oluşmasında  en önemli unsur, çalışanlarımız, işçilerimiz, üyelerimiz ve başlı başına şunu söylemek gerekir ki, sendikalı olmak bir ayrıcalık ama mutlak bir şekilde örgütlü toplum olarak burada bunu sağlayabilmiş olmanın keyfini de  Petrol-İş Sendikası zaman zaman paylaşıyor. Hepimiz şunun farkında olmalıyız. Çok önemli bir kurumda çalışıyoruz ama maalesef karşılığını alamıyoruz. Geldiğimiz noktada mutlaka fabrikamıza geçmişte olduğu gibi sahip çıkmak durumundayız. Burada çalışan arkadaşlarımızın hak ve hukukuna da sahip çıkmak zorundayız. Özelleştirmeye koşulsuz karşıyız ve bu konudaki mücadeleyi en iyi şekilde yerine getiren sendikayız. Bu mücadelenin kitabını yazdık. Bu mücadelemizde işçiler, çalışanlar ve üyelerimizden de büyük destek gördük. Haklarımızı koruma ve daha ileri götürme mücadelemizi sürdüreceğiz. Güvenli, güvenceli, yaşamını rahatça sürdürecek, geleceklerinden endişe duymayan, geçim sıkıntısı çekmeyecek ücretle çalışan bir işçi kesimi istiyoruz."

ASGARİ ÜCRET, SEFALET ÜCRETİ

Hâlen uygulanan asgari ücreti, "sefalet ücreti" olarak nitelendiren Yaşar, şöyle konuştu:

"Bugün işçilere verilen sefalet ücretidir. Şimdi yeni asgari ücretin belirlenmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu görüşmeler, 9 milyonu ve çalışanların yüzde 80´ini ilgilendiriyor. Zaten konuyu Türk-İş de yakından izliyor. Bugün ülkemizde açlık sınırı 1943, yoksulluk sınırı ise 6328 liradır. Buna rağmen ülkemizde asgari ücretin 2 bin liranın üzerinde olmasının konuşulması bile garip karşılanıyor. 2017 yılında, mutfak harcamalarındaki artış 400 lirayı bulduğu halde hükümet, kasım ayı enflasyon oranını yüzde 21.62 olarak açıkladı ama biliyoruz ki enflasyon çok daha yüksek. 2018 yılında ülkemizin büyüme oranının yüzde 3.8 olacağı söyleniyor. Peki, bundan işçiler olarak biz ne aldık? Bu durum, sanayi çalışanlarına "-1" olarak yansıdı. Bu krizin nedeni biz değiliz. O nedenle de işçileri idare etmeleri, hatta bize ilave ücret vermeleri gerekir. Bunun içindir ki biz, bu kriz ortamında, ´Haydi, biz de fedakârlık yapalım´ diyecek durumda değiliz. Kısacası, bu krizin bedelini biz ödemeyiz. Adaletsiz vergi sistemi nedeniyle aldıklarımız eriyor. Asgari ücretten vergi alınmamalı."

KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Kıdem tazminatını "kırmızı çizgi"leri olarak gördüklerini vurgulayan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Yaşar, şunları aktardı:

"Türk-İş gibi biz de, ´Kıdem tazminatı, kırmızı çizgimizdir´ diyoruz. Biz, bu konuyu asla tartıştırmayız. Bu konuda geriye bir adım bile atmayız. Zaten genel Temsilciler Kurulumuzun, böyle bir girişim olursa hemen toplanma kararı vardır."

İŞ KAZALARI DEĞİL, İŞ CİNAYETLERİ

İş kazalarını "iş cinayetler" olarak gördüklerini belirten Yaşar, şunları dile getirdi:

"Eylül ayına kadar ülkemizde 1688 kişi, işyerindeki kazalarda öldü. Bu ölümlerin yüzde 98´i, örgütsüz işyerlerinde meydana geldi. Eğer işyeri örgütlü değilse, korunaklı da değildir. Ama bizim 500 bin kişilik sektörümüzün sadece yüzde 10´u örgütlüdür. Türkiye´deki işçi sınıfının ise yalnızca yüzde 11´i örgütlü durumdadır. Unutmayın ki, işçi kesimi için örgütsüzlük, ölüm getirir."

MİRZA KONUŞUYOR

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza da konuşmasında, Etibor işletmelerinin ve çalışanlarının Bandırma ve ülkemiz için önemine işaret ederek, şunları belirtti:

"Toplumda bireyler özgür ve örgütlü, devlet ise demokratik olmalıdır. Bu bağlamda Petrol-İş Sendikası da çok önemli. Ülkemizin stratejik geleceği için bor, son derece önem taşıyor. Bora sahip çıkma mücadelemiz sürecek. Bugün ülkemizde ekonomik kriz var. Ancak sıkıntısını yine işçiler çekiyor. Hep emek ve hak mücadelesi vererek bugünlere geldim. Hâlen belediyemizde, taşeronda çalışan 458 işçimiz var. Bunlardan 84´ü, 2460 liralık en düşük maaşı alıyor. Diğerleri ise bundan da yüksek maaş alıyor. Siz işçi arkadaşlarımızın da emekten yana olan veya olmayan siyasileri birbirinden ayırmanız gerekir. Bandırma, bundan sonra da emeğin, özgürlüğün, örgütlenmenin ve Atatürk´ün kenti olmayı sürdürecektir."

SATIRLI´NIN LİSTESİ KAZANDI

Genel kurulun sonunda, 100 delegenin oy kullanma hakkı bulunan yönetim kurulu seçimlerine geçildi. Seçim öncesinde, başkanlığa aday olan İsmail Kayan ve İlyas Satırlı, delegelere hitaben konuşma yaptılar.

Oylama sonunda Satırlı´ya ait liste 70 oyla seçimi kazanırken, Kayan´a ise 29 oy çıktı.

Buna göre, 4 yıllık süre için Petrol-İş Sendikası Bandırma Şubesi´nin başkanlığına İlyas Satırlı, başkan yardımcılığına Ayhan Çetin, yönetim kurulu üyeliklerine ise Gökhan Yavaş, Kadir Yenel ve Aydın Sevgin getirildiler.

Haber : Önder Balıkçı