Gönen İlçesi 3 kırsal mahallede, 4 yıl sonra topraktan ?Kara Elmas? adı verilen trüf mantarı fışkıracak.
Gönen İlçesi Güneşli, Balcı ve Balcıdede kırsal mahallelerinde trüf mantarı üretim ormanı kuruldu.
Saygı duruşu İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan tören orman ile ilgili şiirlerin sunumu ve folklor gösterileri ile başlayan tören Bandırma Orman İşletme Müdürü Taner Nişancı´nın açılış konuşmasıyla sürdü.
Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar, fidan dikim töreninde yaptığı konuşmada devlet desteklerine dikkat çekti.
Bekarlar, ?Yapılacak bahçe tesislerinde özellikle ceviz gibi bir ürün var ki, Türkiye´nin bütün bölgelerinde yetişebilen. Bizim ilçemizin de birçok yerinde yetiştiğini bildiğimiz. Bu ürünün bahçesini kurduğunuz zaman yapacağınız bütün yatırım giderlerini, toprak bakım giderlerini, işletme giderlerini, yapacağınız masrafları % 65´ini devlet hibe olarak veriyor. Bundan istifade etmek orman köylerimizin ekonomik güçlerini daha da arttırmayı sağlayacağı gibi, insanlarımızın buraları terk etmesinin de önüne geçecektir.? dedi.
Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar´da hayırlı bir iş için toplanıldığını söyledi.
Törende bir konuşma yapan Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı, Trüf mantarının dünyada ?siyah elmas´ olarak tanındığını anlattı.
Kırcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Bu sahada bugün meşe fidanlarına aşılanmış olan trüf mantarının 3,5 hektarlık alana dikimini gerçekleştirdik 600 fidanı toprakla buluşturduk. Yaklaşık 1 hektarlık alanda 50 kg ile 100 kg arasında 4 yıl sonra ürün elde edeceğiz. 4 hektara yakın bir saha olduğu için 4 yıl sonra köylüye en düşük rakamlarla söylüyorum, 200 bin liraya yakın gelir elde edilecek. Çünkü Trüf Mantarı´nın kilosu 200 Avro´dan 2 bin Avro´ya kadar kalitesine rehasına, kokusuna göre değişik alanlarda müşterisi var satılıyor. Dünya da Fransa´da İspanya´da, çoğunlukla İtalya´da üretiliyor. Bizim ülkemizde yeni yeni gündeme gelen bir olgu. Doğal olarak yayılış gösteriyor. Meşe, fındık ormanlarımızda bolca trüf mantarı var. Burası örnek saha olacak mantarın yetiştirilmesi için eğitim verilecek. Bitişik alanda da ceviz, badem ormanı kurarak, burayı kalkındırarak halkımıza fidanları teslim edeceğiz. 3 yıl bakımlarını biz yapacağız. Daha sonra buradaki kırsal mahallelerimiz 49 yıllığına hem badem, hem ceviz hem de trüf mantarının hasadını yaparak, kendilerine gelir sağlamış olacaklar. Ülkemizin ekonomisine katkı sunacağını düşündüğümüz bir ürün.?
Haber Merkezi