Tarih: 28.09.2021 18:50

Gönen “Aronya” ile tanıştı

Facebook Twitter Linked-in

Gönen’de, “Aronya” üretimi başladı.
Beş yıl önce İstanbul’dan gelerek, Gönen ilçesine yerleşen Gönül Saral Durmuş, ilçeye bağlı Buğdaylı Mahallesi’nde kiraladığı 1 dönümlük alanda başlattığı “Aronya” üretimi ile ilgili şu bilgiyi verdi:
“Aronya, kansere iyi gelen, bağışıklık sistemini güçlendiren, antioksidan değeri yüksek bir ürün. Ben de bir süre önce bu hastalığı atlattığım için öncelikle kanser hastaları olmak üzere insanlara yararlı olmak için Aronya üretmeye başladım. Geride bıraktığımız haziran ayında bu bitkiyi ektim. Aronyanın meyvesi 1,5-2 yılda kendini gösterebiliyor. Her sabah aç karına yediğimiz zaman çok yararlı bir meyve. Bu meyveyi yetiştirmek için Yalova İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ve meyvenin tohumunu aldığım Erdoğan Sancaktar’ın yanı sıra Gönen Kaymakamı Arslan Yurt ve Gönen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Emiral’ın büyük desteğini görüyorum. İki kız çocuğu annesiyim. Çocuklarıma bırakacağım en büyük miras, sağlıklı bir yaşama destek için bu Aronya bahçesi olacak.”
Gönen İlçe Tarım e Orman Müdürü Yusuf Emiral da, ilçede alternatif tarım ürünlerini geliştirmek için üreticilere destek verdiklerine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“İlçemiz sınırları içinde 422 bin dönüm tarım arazisi var. Bunun 150 bin dönümüne buğday, 100 bin dönümüne ise çeltik ekiliyor. İlçemizde alternatif ürünlerin artması için destek veriyoruz. Bu amaçla tarım arazilerinin sulanması konusunda destek sağlıyoruz. Alternatif bu ürünler arasında yer alan ceviz, kivi ve Trabzon hurmasına şimdi de Aronya eklendi. Bu alternatif ürünlerin pazarlanması konusunda da üreticilere destek vermeyi sürdüreceğiz. Amacımız bu ürünlerin ekiminin sürdürülebilir olmasıdır.”
Gönen’deki tarım arazilerinin her çeşit ürünün yetişmesi için elverişli olduğuna işaret eden Emiral, halen ilçede bulunan 400 dönümlük jeotermal seranın, önümüzdeki dönemlerde bin dönüme çıkarılacağını sözlerine ekledi.
Buğdaylı Mahallesi Muhtarı Ersin Yürük de, mahallelerinin sınırları içinde Aronya ekimine destek verdiklerini belirtti.
Anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya’nın, eskiden Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı için kullanıldığı biliniyor.
C vitamini kaynağı ve antioksidan olarak da bilinen Aronya’nın, son dönemlerde kansere karşı önleyici etkisinin yanı sıra bağışıklığı artıran ve enfeksiyonların tedavisini hızlandırma özelliği de ortaya çıktı. Buna bağlı şekilde de birçok ülkede koronavirüs tedavisinin yanında takviye olarak kullanılmaya başladı.
Haber : Önder Balıkçı
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —