Onyedi Eylül Üniversitesi Gönen Meslek Yüksekokulu, Türkiye´de ilk kez lazer kesim makinesiyle yüz koruyucu siper maske üretimine başladı.
ÜRETİM 2,5 SAATTEN 5 DAKİKAYA DÜŞTÜ
Onyedi Eylül Üniversitesi Gönen Meslek Yüksekokulu, bir ilke imza attı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle kurulan Maker Laboratuvarında, Türkiye´de ilk kez lazer kesim makinesiyle yüz koruyucu siper maske üretimine başladı. Bu sayede 3D Yazıcı makinelerle 2,5 saat süren bir maskenin üretimi 5 dakikaya düşerken, dört makineyle günde 12 olan üretim sayısı ise 150´ye yükseldi. Üretilen maskeler, başta sağlık çalışanları olmak üzere talep eden kuruluşlara teslim edilecek.
SAHADA ÇALIŞANLARIN ÖNERİLERİNİ DİKKAT ALDIK
Yüz koruyucu siper maskenin üretimi öncesi sağlık, jandarma, emniyet ve zabıta çalışanlarının görüş ve önerileri alınarak deneme çalışmalarına başladıklarına dikkat çeken Gönen Meslek Yüksekokulu Müdür Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Arucu, kurumların yüz koruyucu siperlik ihtiyaçlarını karşılamak üzere mesai arkadaşları ile yoğun çaba içinde üretim yapmaya başladıklarını belirtti. Arucu, ?Şu an için Gönen Devlet Hastanesi, Gönen Emniyet Müdürlüğü, Bandırma Devlet Hastanesi ve Bandırma Emniyet Müdürlüğünün siperlik talepleri oldu, biz de elimizden geldiğince kendilerine destekte bulunacağız. Bu zorlu salgın sürecinde özellikle sağlıkçılar için bir şeyler yapabilmek bizi mutlu ediyor. Bu konudaki desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir´e ve üretim sürecinde görev alan mesai arkadaşlarıma, şahsım ve bağış yapacağımız kurumlar adına teşekkür ediyorum.? dedi.
LAZER KESİM MAKİNESİYLE ÜRETİM DAHA KOLAY
3D Yazıcı makinelerle, maske yapım sürecinin çok zahmetli ve uzun sürdüğünü belirten yüz koruyucu siperlik tasarımlarını yapan Öğr. Gör. Mustafa Taşçı, lazer kesim makinesiyle çok daha kısa zamanda, daha fazla sayıda maske üretimi yapmaya imkân tanıdığı için, siperlik üretimine başlamaya karar verildiğini ifade etti. Maskenin yapımı ve montajıyla ilgili bilgi veren Öğr. Gör. Mustafa Akman, maskenin yapımında pet-g şeffaf plastik, pleksiglas, standart tuhafiye lastiği kullanılırken, alın kısmında yara yapmaması için ise ince kapı-pencere fitili kullanıldığını söyledi. Akman ayrıca Türkiye´de ilk kez lazer kesim makinesiyle yüz koruyucu siper maske üretildiğine dikkat çekti. Haber Merkezi