Görür’den güneş tutulması-deprem açıklamas
Güneş tutulmasıyla ilgili takipçilerinden gelen soruları yanıtlayan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos 1999 Depremi’nden önce gerçekleşen güneş tutulmasına dikkati çekti.
Bölge Haberleri
Yayın: 11 Ekim 2022 - Salı 20:10
Güncelleme: 11 Ekim 2022 20:10
Görür’den güneş tutulması-deprem açıklamas

Güneş tutulmasıyla ilgili takipçilerinden gelen soruları yanıtlayan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos 1999 Depremi’nden önce gerçekleşen güneş tutulmasına dikkati çekti.
Görür, şu açıklamayı yaptı:
“Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay güneş tutulması olacak. 17 Ağustos 1999 Depremi’nde önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam, ya yine olursa diyorlar. Ay, dünya ile güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara yol açar. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 santimetreye varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz” dedi.
Stres yüklü faylara dikkat çeken Görür, açıklamasının devamında, “Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır duruma gelmişse o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir” diye konuştu.

  • Perşembe 3.5 ° / -2.7 ° Güneşli
  • Cuma 5.5 ° / -4.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.2 ° / -1.3 ° false
1

Başkan Karışık'tan yeni yıl mesajı

2

Bandırma’da yaya geçidinde feci kaza

3

Atıl haldeki otel binasında patlama sonrası yangın: 2 işçi dumandan etkilendi

4

Bandırma’da çorbacıda fenalaşan vatandaş hayatını kaybetti

5

Gönen'de işçi servis midibüsü ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 13 yaralı

6

Başkan Akın 2025 yılı çalışmalarını değerlendirdi

7

Manyas Kadın Yaşam Merkezi hizmete açıldı