Tarih: 30.10.2017 17:51

Grip aşısı olmalı mıyız

Facebook Twitter Linked-in

Sonbaharın son günlerini yaşarken ?grip aşısı? tartışması yeniden başladı. Kimileri Ekim sonuna kadar mutlaka yapılmalı derken, kimi uzmanlar ise faydalı olmadığı düşüncesinde. Peki, grip aşısını gerçekten olmalı mıyız? Önümüzdeki yıl hangi grip salgınlarıyla savaşacağız?
Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Genco Erdem, grip aşısıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını verdi:
Sonbahar geldi çattı; grip aşısı tartışmaları alevlendi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ?grip aşısı olmayın!? diyen meslektaşlarımı şaşkınlıkla izliyorum. Grip, nam-ı diğer influenza, influenza virüsünün sorumlu olduğu ciddi bir hastalıktır. İnfluenza tiplerinden A ve B bizim bildiğimiz gribin esas sorumlularıdır. İnfluenza A virüsü, meşhur domuz gribi (H1N1, H1N2, H3N1, H3N2 ve H2N3) ve kuş gribi (H5N1 ve H7N9) tiplerini barındırır; Dünya´daki tüm ünlü grip salgınlarından sorumludur. İnfluenza B virüsü ise genellikle genç erişkinlerde ve çocuklarda hastalık yapar.
Gripten korunmanın ilk ve en önemli basamağı, 6 aylıktan büyük olan ve aşı olmasına engel bir sağlık durumu olmayan herkesin grip aşısı olmasıdır.
Özellikle aşı olması önerilen kişiler: 6-59 aylık çocuklar, 50 yaşın üstündeki yetişkinler, KOAH ve astım hastaları, şeker hastaları, kalp hastaları, böbrek, karaciğer veya kan hastalığı olan kişiler, felç geçirmiş kişiler, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kemoterapi alanlar, steroid kullananlar veya HIV ile enfekte hastalar), grip mevsiminde gebe kalanlar veya gebe kalacaklar, bakım evi sakinleri, ileri derecede obez olan kişiler (VKİ 40´tan büyük olanlar), risk altındakilerin bakıcıları ve temas ettikleri kişiler, sağlık personeli, 5 yaşın altındaki çocukların aileleri ve bakıcıları, bu listede yer alan yüksek riskli kategorilerden birinde olan kişilerle aynı evde yaşayan kişiler.
Elimizdeki güncel verilere bakarsak, grip aşısının faydaları şunlardır: Grip aşılaması, grip olsanız dahi hastalığı hafif geçirmenizi; grip nedeniyle hastaneye yatırılmışsanız hastanede daha kısa süre kalmanızı sağlar. 2017 yılında yapılan bir çalışmada bu net olarak gösterilmiştir. 2014 yılında yapılan bir çalışma, grip aşısının 2010-2012 yılları arasında çocuklarda griple ilişkili yoğun bakım ünitesine yatma riskini % 74 oranında azalttığını gösterdi. 2016 yılında yapılan bir başka çalışma ise grip aşısı olan 50 yaşından yaşlı kişilerin, grip nedeniyle hastaneye yatma riskini % 57 oranında azalttığını gösterdi. Aşılama kalp hastalığı olan hastalarda kalp krizlerinin daha düşük oranlarda oluşmasına neden oldu. Aşılamanın hastaneye yatış oranlarını şeker hastalarında % 79 oranında ve KOAH hastalarında % 52 oranında azalttığı gösterilmiştir. Gebe kadınlarda yapılan bir başka çalışma, aşılamanın gebelerde grip ile ilişkili akut solunum you enfeksiyonu riskini % 50 oranında azalttığını gösterdi. Aşı yaptırmakla çevrenizdeki insanları da korumuş olursunuz. Aşılama, gebeleri ve emziren anneleri gripten korur. Aşılanan annenin bebeği, 4 aylık olana kadar gripten korunmaya devam eder.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —