Çömez Ticaret ve Tarımsan A.Ş. firmaları, ortaklaşa hazırladıkları bir projeyle Bandırma’yı “Guar bitkisi”yle tanıştırdı. Proje sorumlusu Doğan Güngör, Guar bitkisinden, “Guar Korma”, “Guar Meal” ve “Guar Gam” isimli üç çeşit ürün çıktığını belirtirken, şunları söyledi:
“Ancak bu bitkinin asıl üretilme amacı ‘Guar Gam’dır. Bu ürün, insan yiyeceklerinde kıvam artırıcı olarak kullanılıyor. Pastalar, dondurma gibi ürünler başta olmak üzere raf ömrü uzun her üründe kullanılan Guar, doğal bir bitkidir. Bebek mamalarında da kullanılan bitkinin çekirdeğinden yaklaşık % 32-33 oranında ‘Guar Gam’, % 32-35 oranında balık çiftlikleri, yumurta ve kanatlı sektörlerinde yem olarak kullanılan, % 50 proteinli ‘Guar Korma’ ve % 45 oranında protein içeren yan ürün ‘Guar Meal’ çıkmaktadır.”
Yaz bitkisi “Guar”ın, üç ay içinde yetişen, Hindistan kökenli bir ürün olduğuna dikkati çeken Güngör, mayıs-haziran aylarında ekilip, ağustos-eylülde hasadının yapıldığını vurgularken, şöyle konuştu:
“Guar, azot bıraktığı toprağı düzenler. Başka ürün ekimleri için gübreden tasarruf sağlar. Guar bitkisini bu yıl, Susurluk Söve Mahallesi’nde(eski köy) 20 dönüm, Manyas Kulak Mahallesi(eski köy) durağının karşısında 40 dönüm, Paşaçiftlik Mahallesi’nde(eski köy) 3 dönüm, İzmir Bayındır’da 8 dönüm ve Urfa’da 5 dönüm araziye ekerek, damlama-sulama yöntemiyle yetiştiriyoruz. Fazla su gerektirmeyen bir ürün. ‘Hint Fasulyesi’ olarak bilinen Guar ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü de yakından ilgileniyor. Deneme ekimi yapan bu üniversite, ayrıca 7 üniversiteye de Guar tohumu gönderdi.”
Hindistan’dan getirdikleri tohumları geçen yıl İzmir Bayındır’da üretip, yerli tohum durumuna getirerek ekim yaptıklarına işaret eden Güngör, şöyle konuştu:
“Çömez Ticaret ve Tarımsan A.Ş. olarak ortak ticari markamız Agroyem’dir. Guar bitkisi üretim projemizin hedefi, domates ve mısır gibi sulama bitkilerinden daha çok verim elde etmektir. Bu ürünü Tarım Bakanlığı’mıza tanıtmak ve önümüzdeki yıl onay alarak, tohum ve gübre desteği vereceğimiz üreticilere anlaşmalı ekim yaptırmak istiyoruz. Bakanlıktan onay almamızın ardından, Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nde, 1 milyon dolara mal olacak bir tesis kuracağız. Bu yılki bütçemizden, Guar’a 60 bin lira ayırdık.”
Güngör, 7 yıldır Hindistan’dan getirdikleri Guar bitkisi tohumunu Bandırma ve yöresinde üç yıldır ektiklerini sözlerine ekledi.
Bandırma Ticaret Borsası ortağı olup, 1968 yılında Mustafa Sıtkı tarafından “Oto Sıtkı Kolektif Şirketi” ismiyle İstanbul’da kamyon yedek parça ithalat ve toptan satışı yapmak amacıyla kurulan firma, 1982 yılında “Tarımsan Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret A.Ş.” ismiyle traktör yedek parça ithalat ve toptan satışına başladı. 1992 yılında traktör yedek parça ihracatına da geçen firma, 2005 yılında faaliyet alanına yem ve yem katkı ürünlerinin ithalat ve pazarlama işini de ekleyerek, “Tarımsan Motorlu Araçlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.” ismiyle hizmetini sürdürüyor.
Bandırma’da, 25 yıldır tahıl ve yem hammaddesi alanında faaliyet gösteren Çömez Ticaret ise ilçemizin saygın kuruluşları arasında yer alıyor.
Her iki kuruluş, 2009 yılında, “AGROYEM” ticari markaları ile yüksek proteinli Guar bitki küspesi ithalatını gerçekleştiriyor.
Genellikle kuru ve yarı kuru bölgelerde, kumlu ve düzenli yağmur alan topraklarda daha iyi yetişen Guar’ın, dünyadaki üretiminin % 80’i Batı Hindistan’da gerçekleşiyor. Guar, asırlardır Pakistan ve Hindistan’da yetiştiriliyor.