Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi:

Hedefimiz, birçok dünya ürününün fiyatını ülkemizde belirleme imkanına sahip olmaktır.”

Bandırma Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi, '' Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas bankacılığı sistemi''' hakkında açıklamalarda bulundu.
Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin'in açış konuşmasının ardından söz verilen genel müdür Coşkunçelebi, şunları söyledi:
‘'ABD ve Avrupa ülkelerinde çok gelişmiş olan lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığı, bizim için yeni bir alan. Bu sistemin hukuksal zemini tamamlanarak, sistem 2005 yılında yürürlüğe girdi. Bugüne kadar 6 yönetmelik, 6 bakanlık tebliği yayınlandı. Hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı ve kuru kayısıyı kapsayan bu sistemde ürün, depoda bitene dek el değiştirebilir. Bandırma Ticaret Borsası da, bu alanda çok önemli bir gelişme gösterdi.''
Coşkunçelebi, bu çerçevede 14 lisans kuruluşuna izin, 5 şirkete ise lisans verdiklerine  dikkati çekerken, şöyle konuştu:
‘' Bu kapsamda, 30 bin ton kapasite ile Bandırma Ticaret Borsası da dahil olmak üzere ülkemizdeki 113 borsa arasında 8 ticaret borsasını yetkilendirdik. 10 adet yetkili sınıflandırıcımız (laboratuvar) ve 3 referans  sınıflandırıcı yetkilimiz var. Lisanslı depoculuk için şu anda belirlediğimiz toplam kapasite, 215 bin tondur. Bu depolardan, ilk aşamada belirlediğimiz ilk 10 kuruluşun faaliyete geçmesiyle 3500 tonluk ilk kapasite ortaya çıkacak.''
Genel Müdürü Coşkunçelebi, sistemin yararları arasında, profesyonel depoculuk,  sağlıklı ve sigortalı depo imkanı,  arz-talep dengesi ve fiyat istikrarı, uygun koşullarda kredi alma imkanı, gelişmiş bir piyasa, ürünlere kalite garantisinin başlarda geldiğini belirtti.
Elektronik ürün senedi uygulamasını önümüzdeki ay  Bandırma Ticaret Borsası'nda da  gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Coşkun Çelebi,  ‘'Ürün ihtisas  borsası çalışmalarımız sürüyor. Düşünün ki, halen fındık ve kuru kayısıda dünya birincisiyiz ama bu ürünlerin fiyatlarını biz belirleyemiyoruz. Hedefimiz, birçok dünya ürününün fiyatını ülkemizde belirleme imkanına sahip olmaktır. İlk aşamada Kazakistan'daki hububat, Özbekistan' da ki pamuk fiyatlarını, ülkemizde belirlemek istiyoruz. Ürün senedinin, hisse senedi gibi vatandaş tarafından alınıp, satılır olmasını hedefliyoruz. Bunu sağlarsak, tarımda yeni yatırım imkanının da yaratılacağını düşünüyoruz.''
Sebze meyve ticareti konusunda, 2007 yılından beri yaptıkları çalışmalar paralelinde ‘'ürün künyesi'' sistemine de geçtiklerine işaret eden Coşkunçelebi, şunları söyledi: 
‘' Buna göre ürünün, tarladan çıkıp,  sofraya ulaşana dek tarihi,  kimin tarafından üretildiği belli olacak. Böylece tüketici,  tükettiği  ürünün niteliğini bilecek. Buna paralel şekilde de kullandığı üründe  tercih kullanabilecek. Ürün künyesi uygulamasını büyük marketlerde başlattık. Kısa sürede süper marketler ve daha geniş alanlara da yayacağız''
Konuşmasının ardından Bandırma ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ve meclis başkanı İsmail Tunçbilek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi'ye plaket verdi. 
Haber : Önder Balıkçı