Bugün, 16 Mayıs 2024 Perşembe

Gümüş Köylü ve çiftçiyi en mağdur kesim olarak gösterdi

Gümüş Köylü ve çiftçiyi en mağdur kesim olarak gösterdi

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, AK Parti iktidarları döneminde en mağdur kesimi köylü ve çiftçi olarak işaret etti.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, AK Parti iktidarları döneminde en mağdur kesimi köylü ve çiftçi olarak işaret etti.
CHP Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, geçtiğimiz haftalarda İvrindi`nin Osmanlar, Yağlılar, Osmanköy, Kepsut`un Armutlu ve Osmaniye kırsal mahallelerini ziyaret etti. Ziyaretleri sırasında tarımın, çiftçinin, genel ekonomik durumun ve CHP`nin tarım politikalarını anlatan Gümüş, vatandaşın politika ve CHP üzerine sorularını yanıtladı.
Gümüş, “AKP iktidarları boyunca toplumun en mağdur edilen ve en çok işini toprağını bırakarak başka alanlarda ekmek arayan kesimi köy veya kırsalda yaşayan insanlarımızdır.” dedi.
Gümüş, şunları kaydetti: “Köylü faizsiz diye bankadan hayvancılık kredisi aldı, Besler, büyütür etinden, sütünden para kazanırım dedi. Meğer kredi ucuz hayvanlar pahalıymış. Hayvanları pahalıya sattılar. Sonra ucuz et ithal edildi, kaçak girişe adeta göz yumuldu, hayvanlar ucuza satılmaya başladı, üretici borçlandı veya iflas etti. Meğer oyunmuş. Krediyi ucuza vermişler, hayvanı pahalıya. Evine haciz geldi. Yeni icra daireleri törenle açıldı. Köylü köyünde borcum var diye korktu. AKP, AKP`li ile iyi geçindi, kredimi nasıl öderim? yeni kredi alamam üç kuruşluk yardım ya kesilirse dedi. Tarım verimsizleşti, umudunu yitiren kimi köylü şehre indi taşeronda çalıştı ya da çocuğunu gönderdi. Tabi ki taşeronda iş tokluğuna kıdemi birikmedi. kimi aynı fabrikada taşerondan taşerona gitti geldi. İş güvencesi, tatil-sosyal hakların güvencesi olmadan çalıştı. Genelde 800 ile 1000 TL arası ücretle çalıştı. Hesap her seferinde tutmadı: Ev kirası 350 TL, Elektrik+telefon+tüp gaz+ulaşım+yakıt (AKP`ye oy verenlere ise kömür Tayyip`ten) bunlar ayda en az 200 lira yapar 550 lira maaşın 800 TL ise ve evli isen geri kalan 250 liraya kendinin, karının ve iki çocuğunun giyim ve gıda masraflarını karşılayacaksın. AKP iktidarı yasalara göre çiftçiyi Gayr-i Safi Milli Hasılanın % 1`i oranında desteklemek zorundadır. AKP hükümetleri yasaya uymamış ve tarıma, çiftçiye yapmak zorunda olduğu yardımın yarısını yapmamıştır. Yardımları % 0,5`de tutmuş ve tarımda yoksul çiftçiyi ve verimliliği destekleyeceği maliyetleri düşürücü önlemleri alacağına zorunlu desteği vermemiştir. AKP köylüyü mağdur edip köşeye sıkıştırmış onu çaresiz bırakmış siyasi tercihlerini özgürce yapamaz duruma düşürmüştür. Buna siyasi literatürde "Çaresiz bırakıp rehin alma" derler. Sonuç ortadadır neredeyse borçsuz çiftçi köylü yoktur. Balıkesir`de çoğu köyde sokaklarda ne çocuk görürsünüz ne de genç. Köyler ıssızlaşmakta tarım alanları ekilip biçilmez hale gelmektedir. Köyden çiftçilikten umudunu yitirenler şehre göç ediyorlar. Bir dönem sonra Balıkesir`de kırsalda "hayalet mahalleler göreceğiz.
Gümüş, CHP iktidarında çiftçinin desteklerinin bugünkü durumunun dört misline çıkarılacağını, tarımın çiftçiliğin yine keyifli ve kazançlı üstelik teknolojinin gireceği bir alan haline getirileceğini söyledi.



  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli