Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

GÜNEYDOĞUDA, TARİH, KÜLTÜR VE TURİZM

GÜNEYDOĞUDA, TARİH, KÜLTÜR VE TURİZM

Enver Dolgun Geçtiğimiz aylarda Balıkesir Gazeteciler Cemiyetince (BGC), Çözüm Süreci kapsamında Güneydoğu Bölgesine düzenlenen Barış Gezisine katılan Balıkesir,

Enver Dolgun
Geçtiğimiz aylarda Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti`nce (BGC),  "Çözüm Süreci" kapsamında Güneydoğu Bölgesine düzenlenen `Barış Gezisine` katılan Balıkesir, Bandırma, Erdek ve Edremit Körfezindeki yaygın ve yerel basın kuruluşları yanı sıra ajans temsilcilerinden oluşan 12 gazeteci arasında bulundum.
Memuriyetim nedeniyle ülkemim birçok yerinde görev yaptım ve bölgelerin sosyal, ekonomik, kültürel ve sanatsal yapıtlar yanında tarihi değerlerini de bildiğimi zannediyordum.
Güneydoğu Bölgesine düzenlenen gezide 3 bin 800 kilometre yol kat edip Diyarbakır, Batman, Siirt ve Mardin illeri yanı sıra Hasankeyf, Midyat,  Aydınlar (Tillo) ilçelerindeki bu değerlerin ne anlama geldiğini çok daha iyi anlama fırsatı yakaladım.  
Tarih içerisinde 33 medeniyete ev sahipliği yapan, 450 sahabe yaşadığı, 31 sahabe mezarının bulunduğu ve Hz. İlyas Peygamberin vahiy aldığı ve 7 peygamberinde mezarları bulunan peygamberler şehri Diyarbakır`ı ile halkını tanımak beni farklı duygulara yöneltti.
Türkü, Kürdü, Alevisi, Sünnisi, bütün etnik ve inançsal farklılıkları ile birlikte dinlerin ve dilleri ile "Barışın Başkenti" Diyarbakır`ı tanımaya çalışırken Atatürk`ünde 11 ay Diyarbakır`da kaldığını öğrendik.
Diyarbakır`ın aynı zamanda Ortadoğu`nun en büyük Ermeni Keldani Kilisesi`ne sahip olduğunu ancak şehirde 100 kadar Ermeni olduğu açıklandı ama milliyetini açıklamayan Ermenilerin bu sayıdan daha fazla olduğu vurgulandı.  Diyarbakır`ın 4 ayaklı minaresiyle, İslam dünyasının 5. önemli mabedi sayılan 2 bin yıllık Ulu Cami`siyle tam anlamıyla bir inanç ve turizm kenti olduğunu gördüm. Yapı ilk önce Sinagog, sonra kilise en sonunda da 639 yılından itibaren cami olarak kullanıldığını öğrendik.
Bölgede başlayan "Çözüm Süreci" ile sosyal, ekonomik yapı süratle değişirken kültürel yapının ise Hasan Paşa Hanı`nda bir sabah kahvaltısında onlarca asırdır sürdürüle gelen `Kahvaltı Âdeti` hepimizi şaşırttı.
Kavimler kapısı Mardin`de bir başka tarihi ve kültürel zenginlik yanında, Midyat ilçesininde bir başka zenginliğe sahip olduğunu gördük…
Midyat, bir başka kavimler kapısı, kültürler mozaiği, inançlar demeti...
Bir tarafta Süryani kilisesi, diğer tarafta cami... Türk`ü, Kürt`ü Süryani`si, Arap`ı, Ezidi`si binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyor.
Dicle Nehri üzerindeki 130 kilometre uzunluğunda bir alanı kapsayacak olan Ilıksu Barajı altında kalacak olan Hasankeyf`te bir başka tarih, kültür ve yaşamla birlikte Balıkesir`in Havran ilçesi doğumlu tarihte Artuklular`a başkentlik yapan Hasankeyf ilçe Kaymakamı Ceyhun Taşkın sizi karşılıyor.
Artuklular`a başkentlik yapan Hasankeyf, o yıllarda 80 Bin kişi yaşarken bu gün 3200 kişi yaşıyor. Karşılama da eski ilçeden yeni kurulan Hasankeyf`e giderken `Barış Süreci`nden yararlanan sürü sahipleri meralara ve yaylalara çıkan 10 binlerce koyun ve eşekleri ile çobanları yollarda size özgür seyahat şansı tanımıyor ama onların yolunun Hasankeyf`ten, Hakkâri`ye kadar uzanacağı bilgisi verilince Türkiye`nin `Et Anbarının` bu bölgede olduğunu fark ettik.
Batman`mı?
Türkiye`nin en modern ve planlı şehri yanı sıra bir Petrol kenti olan Batman`da Batı Raman Dağındaki petrol sahalarını Vali Yılmaz Arslan ile birlikte gezilirken, Türkiye`de günde 10 Bin varil üretim yapıldığını, bu sahadaki dünlük üretimin ise 7 Bin ve 7500 varil olduğunu bilgisini aldık.
Bu günkü rezervin 1085 milyar varil olduğu, 402 kuyudan 280 kuyunun bu gün Türkiye üretiminin yüzde 72 sinin buradan çıkartıldığı ancak Türkiye tüketiminin sadece yüzde 9 civarını karşıladığı açıklandı. Petrol Sondaj çalışması yapılan kuyudan 1400 metreye ineceklerini ve çalışmaların 24 saat devam ettiği açıklanırken eski kuyuların tekrardan açılıp üretime geçildiği bilgisi verildi.
Batman artık modern ve ekonomisi gelişmiş bir petrol kentidir.
"Türkiye artık barış istiyor. Bu anlamda meslektaşlarımızın ziyareti anlamlıdır" diyen Batman Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Nihat Ekinci; "Batı`daki gazetecilerle daha sağlıklı diyalogların geliştirilmesi sürece katkı sağlayacaktır" diyerek barıştan geri dönülemeyeceğini vurguladı.
Yıllardır süren kardeş kavgasının artık bitmesini isteyen yöre halkının bu arzusunun bir an önce gerçekleşmesini diliyorum. Halkın duyguları böyle ama siyasetçiler biraz farklı düşüncelere sahip olabiliyor ama önemli olan halkın duygu ve inançlarının doğru olduğuna inanıyorum.
Güneydoğu`da, tarih, kültür ve turizmin iç içe yaşaması yanı sıra anlatılamaz ev sahiplikleri ve misafirperverlik gördük. Güneydoğu`da bunları gördük ama `Batıda acaba bunlardan hangisi kalmıştır` diye hiç düşündük mü?
Güneydoğu Bölgesi Diyarbakır, Batman, Mardin ve Siirt illerine Barış Gezisi düzenleyen Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir ile birlikte Batman Valisi Yılmaz Arslan, Diyarbakır eski Valisi ve İzmir Valisi Mustafa Toprak, Hasankeyf Kaymakamı Ceyhun Taşkın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkan vekili Selahattin Temel, Batman Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Nihat Ekinci ile birlikte Diyarbakırlı, Mardinli ve Siirtli Gazeteciler Cemiyeti Başkanları ile gazeteci arkadaşlarımıza sıcak ilgileri nedeniyle yaptıkları ev sahiplikleri ve misafirperverliklerine, ne kadar teşekkür etsek azdır. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı