Tarih: 03.06.2012 00:00
Güreli, Bandırma seminerini yazdı
Usta Gazeteci Nail Güreli, Milliyet Gazetesi`ndeki köşesinde, "Şiddet ve Medya" konusuna yer verdi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti`nin eski başkanlarından, Milliyet Gazetesi Yazarı Nail Güreli, 26 Mayıs 2012 günü, Umut Vakfı tarafından, ülkemizdeki beş ilin yerel medya çalışanları için gerçekleştirilen "Türkiye`de Bireysel Silâhsızlanma ve Medyada Şiddet Haberleri" konusunda düzenlenen yerel medya semineri izlenimlerini, Milliyet Gazetesi`ndeki köşesine taşıdı.
Aynı zamanda Umut Vakfı`nın da "onursal mütevellisi" olan Güreli`nin, "Onuncu Ses" başlıklı köşesinde yer alan, 30 Mayıs 2012 tarihli köşe yazısını aşağıda sunuyoruz:
* Umut Vakfı, geçen hafta sonunda Bandırma`da düzenlediği seminerde "Türkiye`de Bireysel Silâhsızlanma ve Şiddet Haberleri" sorunu enine boyuna incelendi ve tartışıldı. Bölgedeki beş ilden gelen 75 gazetecinin katıldığı seminerde, anlatılan olaylar ve istatistiki bilgiler dehşet verici bir şiddet toplumu haline geldiğimizi gösteriyor. Umut Vakfı`nın Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay başta olmak üzere, konularında yetkin konuşmacıların verdiği sayılardan bir bölümünü paylaşmak isteriz.
* Türkiye`de, 2011 yılı verilerine göre 9 milyon, hatta daha fazla silâh olduğu tahmin ediliyor.
* Türkiye, bireysel silâhlanma konusunda 178 ülke arasında 14. sırada.
* Avrupa Birliği üyesi ve üyelik sürecindeki ülkeler arasında, cinayet oranlarında en yüksek üçüncü ülkeyiz.
* Her yıl ortalama 4500 kişi, bireysel silâhlarla yaşamlarını yitiriyor.
* Bu yılın ilk 6 ayında, silâhlı şiddet olayları, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 83 artış gösteriyor. Bu olayların yüzde 23.5`i, aile içi şiddetten kaynaklanıyor. Aile için şiddetin mağduru ise kadın!
* Her 100 kişiden 13`ü, `kaza kurşunu` ile(çoğu maç sonralarında ve düğünlerdeki kutlamalarda) ölüyor.
`Trafik Canavarı`nın kurbanları, bu tablonun dışında.
Başta Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel olmak üzere, seminere katılanlar, dünyadaki sivil toplum örgütleri arasında etkin ve saygın bir yeri olan Umut Vakfı gibi bir kuruluşun, önemli ve güncel bir konuda düzenlediği seminerin yararını vurguladılar. Ülke düzeyinde, yaygın basında da tanınan ve çeşitli ödüllerin sahibi olan Önder Balıkçı, yerel basının sorunlarını dile getirdi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —