Tarih: 13.07.2013 00:00

H.Ahmet Gümüş: İş Güvenliği acı olayları önlemek demektir

Facebook Twitter Linked-in

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasıyla ilgili yapılan düzenlemenin ertelenmesi hakkında meclis genel kurulunda konuştu.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası`nın 1 ve daha fazla işçi çalıştıran her işletmeye iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü getiren yürürlük maddeleri uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi gerekçesiyle ertelenmek istenmektedir diyerek konuşmasına başlayan CHP Milletvekili Gümüş, "Esas olarak 30 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olması gereken bu düzenlemenin bir yıl sonraya ertelenmesi düşüncesi, AKP`nin emekçiye bakış açısını yansıtmaktadır" dedi.
Gümüş, "Maddenin görüşmeleri sırasında Plan ve Bütçe Komisyonunda vurguladığımız gibi, bu erteleme, iş güvenliğini bir süre daha rafa kaldıracak, o süre içerisinde Türkiye alnının teriyle çalışan işçi ve emekçilerini iş kazalarında kaybetmeye devam edecektir" diyerek devam eden konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bakın, daha geçen gün Muğla Milas`ta 7 emekçi metan gazından zehirlenerek yaşamını yitirdi. Hatırlayın, 2010 yılında Zonguldak`ta 28 işçi günlerce göçük altında eziyet çekerek can verdi. Başbakana göre bu mesleğin kaderinde vardı, dönemin Çalışma Bakanına göre "Güzel öldüler." Cesetler karıştı, mezarlar yeniden açıldı, tekrar gömüldüler. Böyle kelle koltukta bir çalışma yaşamı bu millete reva mıdır? İş güvenliği bu acı olayları önlemek demektir. Bir berberin faaliyetlerindeki tehlikeyle atış poligonunda silah kullanırken ortaya çıkabilecek tehlike bir ve aynı mıdır? Ekonomik güçleri benzer midir? Bu eksiklerin yer aldığı tebliğ bir an önce düzeltilmeli, iş kollarının tehlike sınıflandırması tekrar gözden geçirilmeli ve zaman yitirmeksizin de yürürlüğe sokulmalıdır. Halihazırda görüşmekte olduğumuz düzenlemenin bir yıl ertelendiğini ve 50`den az çalışanı olan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için kanunun yürürlük tarihinin Temmuz 2014 olduğunu vurgulamıştır, yani çok daha önceden. Şimdi, bu kürsüden soruyorum: Türkiye Büyük Millet Meclisinde söz konusu olan yasa teklifinin görüşmeleri henüz tamamlanmamış, yasa çıkmamış, Cumhurbaşkanlığınca onaylanmamıştır, Resmî Gazete`de yayımlanıp yürürlüğe girmemiştir. Yasalaşma süreci sona ermemiş, böylesine önemli bir düzenlemeyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisinin nasıl irade göstereceği İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü tarafından önceden nasıl bilinmektedir? Yasayı çıkarıp uygulamamak bir yönetim zafiyeti değil midir? Devleti nasıl çalıştırıyorsunuz? Böyle bir devlet nasıl yönetilir, sizin yaptığınız gibi yönetilir mi? Bu çalışma genel müdürleri mi yönetecekler devleti, yoksa Büyük Millet Meclisi mi yönetecektir? Sayın Bakan bunu açıklamakla mükelleftir."



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —