Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

Hamit Nural, Erdeki değerlendirdi

Hamit Nural, Erdeki değerlendirdi

1989-1999 yılları arasında, iki dönem Erdek Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Hamit Nural, Erdekin dünü, bugünü ve yarınları hakkında düşüncelerini açıkladı.

1989-1999 yılları arasında, iki dönem Erdek Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Hamit Nural, Erdek`in dünü, bugünü ve yarınları hakkında düşüncelerini açıkladı. Bu açıklamalarının, kesinlikle kişileri karalamaya yönelik olmayıp, Erdek hakkında genel düşünceleri olduğunun altını da özellikle çizen Nural, "Kimseye bir husumetim de, kişisel beklentim de yok. Ancak bir Erdek sevdâlısı olarak bunları söylemek zorundayım" dedi.
Nural`ın, YENİ ERDEK`e yaptığı açıklamaları aşağıda sunuyoruz:
* Geçmiş dönemdeki Erdek siyaseti ile bugünü kıyaslar mısınız?
 -Eski yıllarda, bugünkü kadar koyu, katı ve acımasız siyaset yoktu. Erdek`in genel çıkarları her konunun üzerinde tutulurdu. Parti zihniyeti ve çıkar hesapları, Erdek`e çok şey kaybettirdi. Erdek`i çıkmaz sokağa soktu.
* Döneminizde Erdek`e çok önemli ve kalıcı hizmetler geldi. Bunları nasıl başardınız?
- Erdek Belediye Başkanlığını yürüttüğüm 10 yılda, üstelik benim de mensubu olduğum Doğruyol Partisi(DYP) muhalefetteyken, ilçemize önemli hizmetler yaptık. Hayâl olarak görülen içme ve kullanma suyunu dağlardan aşırarak getirdik. Şimdi ülke gündemine gelen bölünmüş yolu biz, 1996 yılında, Erdek-Bandırma arasında gerçekleştirdik. Sayın Başbakan`ın, altı ay önce Bandırma`da yaptığı konuşmada, Bandırma-Susurluk, Bandırma-Karacabey yollarını bölünmüş yola dönüştürdükleri açıklamasını düşünürseniz, bizim, 1996`da yaptığımız bu yolun değerini anlarsınız. Böylece, Bandırma-Erdek arasında 138 olan viraj sayısını 28`e indirdik. 1990`lı yıllarda Erdek, Marmara Bölgesi`nde, turizmde bir numaraydı. Verdiğimiz büyük mücadele sonunda Erdek`i, Ayvalık, Akçay ve Ören`in önüne çıkardık.
* Erdek turizmi için başka neler yaptınız?
- Bunların hepsini burada anlatmak zor. Ancak çok çaba harcadık. Bu arada, 1990`lı yıllarda, turizmin yoğun olduğu dönemde, 10 gün süren Erdek Şenlikleri düzenledik. İlçemizdeki turizm sezonunu uzatmak için amatör ruhla gerçekleştirdiğimiz bu şenlikler, genellikle kültür ağırlıklıydı. Amacına da ulaştığını düşünüyorum. Çünkü o dönemlerde Erdek`teki otel ve moteller tamamen dolduğunda, Bandırma`daki oteller bile rezervasyonlar alırdı. Şimdi bu çeşit kültürel ve sanatsal etkinliklerin hiçbiri kalmadı. Ama rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki, 10 yıllık belediye başkanlığım döneminde, Erdek`in siyasi tarihindeki tüm belediyeler dahil, 60 yılda getirilen hizmetlerden çok daha fazlasını yaptığıma inanıyorum. 
* Günümüzdeki turizm anlayışı nasıl olmalı?
- Günümüzde turizm elbette ki çok önemli ve kalkınmada bir lokomotif. Ancak, çevre her şeyin üzerinde ve turizmle eşdeğer. Erdek Körfezi, yanlış sanayileşmenin yarattığı çevre ve deniz kirliliğinin tehdidi altında. Bu gerçeği artık hepimiz görmeli ve gerekenleri yapmalıyız. Üzülerek belirtmek isterim ki Erdek, son yıllarda turizmden gittikçe uzaklaşan bir kasaba konumuna dönüştü.
* Erdek`in en önemli ve çözüm bekleyen sorunu sizce nedir?
-Elbette ki, modern bir kanalizasyon şebekesi. Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde Marmara Boğazlar ve Belediyeler Birliği toplantısında, Erdek`in o günkü nüfusunun en az 10 katı büyüklüğünde, 180 bin nüfusa hitap edecek şekilde ilçeye yapılacak altyapı yatırımları konusunda alınan karar, Devlet Planlama Teşkilatı`ndan (DPT) geçmişti. 1991 yılında, Çuğra mevkiine yapılacak kısmi kanalizasyon, DPT tarafından onaylanmıştı. 1997 yılında, ilçemize yeni kanalizasyon şebekesi yapılması işini onaylayan İller Bankası, bu tesisin ihalesini yapmak için bizden yer teslimi istedi. Ancak o dönemde belediyemizin, tesis yeri için kamulaştırma yapma parası yoktu. Bu nedenle şebeke gerçekleşmedi. Bugün ise ilçeye çok gerekli olan kanalizasyon şebekesi işi rafa kalkmış gözüküyor.
*  Biz, yine gelelim, bugünkü Erdek siyasetinin yapısına…
- Bugünkü Erdek siyasetinde partisel ve kişisel çıkarlar ağır basıyor. Erdek yerel yönetimi, "Ben sana oy vereyim, sen, bana ne vereceksin?" felsefesi ile belirleniyor. Bu anlayışla Erdek yönetilmez. Siyaset, kentine bir şeyler vermek için yapılmalıdır, almak için değil. Bir yönetici, kentin genel çıkarlarını her şeyden üstün tutmalıdır. Belediyenin parası, o kent halkının parasıdır. Yöneticiler, bu parayı kullanırken, kendi şahsi paralarından daha dikkatli olmak zorundadırlar. Hani derler ya, "Saçı bitmedik yetimin hakkı"…Artık öncelikle Erdek`in konuşulmalı, ilçenin geleceği üzerinde ciddi planlamalar ve yatırımlar yapılmalı. Erdek`in, nereye gideceği tartışılarak, bilinçli adımlar atılmalı. Üzüldüğüm bir konu da şudur. Bugüne dek, hiçbir toplantıya davet edilmedim ve düşüncelerime başvurulmadı. 10 yıl belediye başkanlığı yapmış bir kişi olarak deneyimlerimden yararlanılmadı.
* Kısacası, "Erdek artık vahşi siyasetten arınmalı" mı diyorsunuz?
-Aynen öyle. Artık, yalnız Erdek konuşulmalı. İşte son üç dönemden beri Erdek yerel yönetiminde iktidar partisi var. Erdek`e gelen ciddi bir yatırımdan söz edebilir miyiz? Siyasi iktidarlar, yalnızca kendi davullarını çalıyorlar, o kadar! Oysa yerel yönetimlerin başında bulunan kişiler, kentlerinin sağlıklı büyümesi için büyük hedefler koyup, büyük yatırımlar yapmak, kısacası büyük düşünmek zorundadırlar. Artık, Erdek yerel yönetiminde oturanlar, "Bu koltukta bir dönem daha oturayım" düşüncesinden vazgeçmelidirler. Erdek`in, şu anda bulunduğu durumu kimseyi kırmamak için irdelemek istemiyorum. Ancak, şu gerçeğin de altını çizmek isterim ki Erdek, bunlara lâyık değil!
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.3 ° / 10.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu