Tarih: 09.07.2014 00:00

Hanede çalışan fert sayısı harcama kalıplarını etkiliyor

Facebook Twitter Linked-in

2012 Hane halkı Bütçe Araştırması sonuçlarına göre hane halkındaki çalışan fert sayısına göre hanelerin harcama paylarının değiştiği gözlendi. 
Hanelerin % 6,9'unu tek kişilik haneler, % 19,5'ini iki kişilik, % 23,6'sını üç kişilik ve % 25,2'sini ise dört kişilik haneler oluştururken, hanelerin % 24,9'u da beş ve daha fazla büyüklükteki haneler olduğu bildirildi.
Çalışan ferdi olmayan hane oranı % 17,2 olurken, buna karşılık sadece bir ferdin çalıştığı hane oranı % 43,7 ve iki ferdin çalıştığı hane oranı % 28,6'.
En az beş ferdin çalıştığı hanelerin tüm haneler içindeki oranı ise % 1'in altında. Tek kişilik hanelerde çalışan fert oranı % 37, beş ve daha fazla kişiden oluşan hanelerin % 5,4'ünde çalışan fert bulunmuyor. 
Çalışan fert sayısına göre harcamaların dağılımı, Gıda ve alkolsüz içeceklere % 25,1 oranıyla en yüksek payı ayıran haneler, beş ve daha fazla çalışan ferdin bulunduğu haneler iken,  gıda harcaması payı en düşük olan grup % 17,7 oranıyla iki ferdin çalıştığı haneler.
Çalışanı olmayan haneler, konut harcamalarına % 34,7 oranında pay ayırırken, beş ve daha fazla ferdin çalıştığı hanelerde bu oran % 14,8.
Çalışanı olmayan hanelerde toplam harcama içindeki ulaştırma harcamalarının payı % 10,4 iken, beş ve daha fazla ferdi çalışanların payı % 20,5.
Eğlence ve kültür harcaması payı en yüksek olan haneler, iki ferdi çalışanlar iken en düşük olan grup, beş ve daha fazla ferdi çalışanlar olarak kaydedildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —