Hükümetin yeni getirdiği sağlık hizmetleri sisteminde vatandaştan 11 ayrı kalemde katılım payı alınıyor. Türk Sağlık-Sen`in hazırlamış olduğu rapora göre muayne katılım payı ve reçete parasından devletin kasasına 3,5 milyar lira girdi.
Daha önce sadece devlet, üniversite ve özel hastanelerde verilen muayne katılım ücreti artık aile hekimlerine de ödeniyor. Reçete parası 2 liradan 3 liraya çıkartılarak, 3 kutu ilaçtan sonraki her ilaç içinde 1 lira daha tahsil ediliyor.
Kesilen onca katkı paylarına rağmen hastanelerin kapasitelerinde yenileme yapılmıyor. Devlet hastaneleri dolup taşıyor. Vatandaşlar yeterli yatak olmadığı için koridorlarda sandalyelerde yatıyor ya da yer olmadığı belirtilerek hastalar hastaneye kabul edilmiyor.
Prim borcunu ödemeyene haciz
1 Ocak 2012`den itibaren Genel Sağlık Sigortası Primi ödeme zorunluluğu getiren hükümet, kişinin aylık gelirine göre en az 39.14 TL en fazla 245.16 TL`lik primi vatandaşa ödetiyor. Prim borcunu ödemeyen 18 yaşından büyük vatandaşlar, hastanede ayakta tedavi gerektiren durumlarda 15 TL ödedikten sonra muayne olabiliyor. Aynı şekilde tetkikleri, ilaçları ve hastanede kendilerine yapılan tüm masrafları vatandaş cebinden ödüyor.
Prim borcunu ödemeyenlerden ise bu para haciz yolu ile tahsil ediliyor.
Hastadan para almak sosyal devlete ters
Sağlık hizmetlerinden katılım payı, reçete bedeli gibi tahsilatların yapılmasının sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmadığını belirten Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Katkı paylarının alınmasıyla birlikte hastanelerde muayenelerin paralı olduğu döneme girmiştik. Aile hekimliğinde reçete parası alınmaya başlanmasıyla da artık birinci basamak sağlık hizmetleri de paralı oldu" dedi. Kahveci, hükümetin muaynelerden katılım payı alınması gibi uygulamalara son vermesi gerektiğini ifade ederek, sağlıkta yeni tahsilat kapılarının açılmak istenmesinin yanlış olduğunu belirtti.
Memurlar sağlık için ne kadar harcıyor?
Devlet hastanesinde muayene olan bir memurdan, muayene katılım payı olarak 5 lira, % 20 ilaç katılım payı olarak 7.94 lira, reçete katılım payı olarak 3 lira, ilave ilaç katılım payı olarak 2 lira ( 3 kutudan sonra her kutu için 1 lira), ilaç fiyat farkı olarak 0,79 lira olmak üzere toplamda 18.73 lira ücret alınmaktadır. Önceden bu durumdaki bir kimse yalnızca reçete bedelinin % 20`si olan 7.94 lirayı ödemekteydi. Vatandaş için aynı sağlık hizmetinden yararlanmanın bedeli % 135 arttı. Yine aynı hizmet özel hastanede alınmak istenirse bu fiyat en az 40.73 liraya yükseliyor.
Emekliler Ne Kadar Harcıyor?
Emekli bir kimse sağlık ocağından yazılan 7.67 lira tutarında iki kutu ilacı almak için eczaneye gittiğinde ilaç, reçete ve muayene katılım paylı olarak toplam 16.41 lira ödemek zorunda. Oysa bu rakam daha önce sadece 0.76 lira idi. Emeklinin cebinden çıkan para da % 2023 arttı.
İşte Vatandaştan 11 Ayrı Kalemde Alınan Muayene Katılım Payları: Özel Hastane Fark Ücreti, İlaç Katılım Payı, Reçete Ücreti, İlave İlaç Katılım Payı, Eşdeğer İlaç Fiyat Farkı, Tıbbi Cihaz Katılım Payı, Tetkik Fark Ücreti, Öncelikli Tetkik Ücreti, İstisnai, Sağlık Hizmet Ücreti, Erken Muayene Fark Ücreti