Tarih: 21.12.2013 00:00

Hasan Basri Çantay panelle anıldı

Facebook Twitter Linked-in

Hasan Basri Çantay, ölümünün 49. yılında törenle anıldı.
Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile (BAYŞAD) Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği`nin düzenlemiş olduğu Panelde ölümünün 49. yılında Hasan Basri Çantay anıldı.
Çarşamba günü Saat 19.30`da Balıkesir Anadolu Lisesi Salonu`nda düzenlenen Panel`in açılış konuşmasını Dernek Başkanı Mustafa Kuvancı yaptı. 
Kuvancı, dernek ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde üç yıldır Hasan Basri Çantay`ın anıldığını söyledi.
Geçen yıl Bigadiç, Kepsut, Dursunbey, Edremit, İvrindi, Savaştepe İlçelerinde anma törenlerinin düzenlendiğini belirten Kuvancı, "2013 yılında ise Manyas, Burhaniye ve Sındırgı İlçelerimizde Hasan Basri Çantay`ı anlatacağız, tanıtacağız ve unutturmayacağız" dedi.
Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı ise konuşmasında,  "Balıkesir`in yetiştirdiği gazeteci, öğretmen, din adamı, toplum önderi, entelektüel, milletvekili, kimlikleriyle tanınan Hasan Basri Çantay`ın vefatının 49. yılında anmak ve misyonunu yaşatmak ve özellikle gençlerin Hasan Basri Çantay`ı tanıması ve örnek alınmasını sağlamak amacıyla panelin düzenlendiği belirtti. 
Mustafa Çaltı konuşmasında "Hasan Basri Çantay`ı "Aksiyon adamı, fikir adamı, şair, edebiyatçı, hoca, gazeteci, tüm zamanlara ışık tutacak düşüncelerin insanı olarak tanıttı.
Çaltı, Hasan Basri Çantay`ı; İstiklal Maşı Şairi Mehmet Akif Ersoy`un yakın dostu Balıkesir`in muhterem evladı olduğunu o bazıları gibi "işittim, düşündüm, taşındım, karar verdim ve itaat ettim…" diyenlerden asla olmadığını… Damarlarında öz suyu taşımayan bir milletin yaşamayacağını bilmekte olduğunu… O`nun kökü mazide olan neslin Balıkesir`de önderliğini yaptığını… Basın yoluyla, fikirleriyle düşmana kılıç salladığını …Balıkesirlileri ve tüm milleti silkinmeye, uyanmaya davet ettiğini belirterek bu etkinliklerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Hasan Basri Çantay Konulu Panelisler; Balıkesir Üniversitesi Okutman Emekli Aydın Ayhan "Hasan Basri Çantay`ın Mücadeleciliği ve Gazeteciliği", Balıkesir Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Yusuf Akgül "Hasan Basri Çantay`ın Edebi Kişiliği ve Mehmet Akif ile Gönüldaşlığı", 100. Yıl Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni Araştırmacı-Yazar İsmail Sarıçay "Hasan Basri Çantay`ın İdeali" ve Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd..Doç.Dr. Mehmet Özkan "Hasan Basri Çantay`ın Kur`an Meali" üzerine konuştu.
Panelin Oturum Başkanlığını Araştırmacı-Yazar Yoğurtçu Cami Hatibi Yaşar Kutlu yaptı.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —