Tarih: 15.10.2014 10:28

Havran'ın arısı ve balı marka olacak

Facebook Twitter Linked-in

Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy Havran’ın arısı ve balının marka olacağını açıkladı.
Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, “Balıkesir`de toplam 1500 üyesi olan Balıkesir Arıcılar Birliğinin 500 üyesinin Havran’lı, Balıkesir Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Yazıcı’nında Havran’lı olduğunu hatırlatıp, Havran’ın Arıları ve balı ile Türkiye’de marka kent olacağını söyledi.
Havran`ın arıcılıkta Balıkesir ile yarıştığını söyleyen Başkan Ersoy, Havran ilçesinin arıcılık yapan 500 aile arıcılıkla geçinirken, ilçede yaklaşık 50 bin adet kovanın bulunduğu ve yıllık 800 ile 900 ton arası natürel ve ihracat için kaliteli bal üretimi yapıldığı açıkladı.
Ersoy: “Zeytin sineğine havadan ilaçlama arılarımızı etkilemedi”
Zeytin sineğine karşı havadan ilaçlamayı bu sene üstlenen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını takdir ettiğini söyleyen Ersoy, ilaçlama sırasında bazı kesimlerin arıcılık zarar görüyor diyerek gösterdikleri tepkinin yersiz olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Balıkesir Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Yazıcı’ya bu konuyu sorduğunu aktaran Ersoy, ilaçlamadan önce arıcılar kovanlarını başka noktaya taşıdıklarından herhangi bir olumsuz etkilenmenin söz konusu olmadığının tespit edildiğini ifade etti.
Ersoy: “Leblebimiz Çorum ve Tavşanlı ile yarışıyordu”
“Ünlü üretimimiz olan peynir, yoğurt, mandalina, zeytin ve zeytinyağı, leblebi ve balımız diğer ürünlerimiz ile adeta Türkiye`yi doyurmaktadır. Bizim sıkıntımız tanıtım ve pazarlama olup bunu da yapacağımız çalışmalar ile gidereceğiz. Havran leblebimizin tadını bilen mutlaka ikinci kez yeniden gelir ve alır. Ancak tanıtım eksik olunca leblebi üreticimizin sayısı her geçen gün azalmaktadır” diye konuşan Ersoy, “Havran Leblebimiz Çorum ve Tavşanlı leblebisi ile yarışıyordu. Leblebimizin tadını herkes tadacak ve bilecek. Havran’daki leblebi üreticilerine belediye olarak gerekli desteği sağlayacağız” dedi.
Ersoy: “Höşmerimimizi sanatla buluşturduk”
Ersoy, konuşmasını söyle sürdürdü: “Havran İlçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü 8 Eylül kurtuluş etkinliklerinde ‘Havran 1.Hoşmerim Şiir Şenliği’ nedeniyle coşkulu bir kurtuluş etkinliği düzenledik. Şiir’den, Seyit Onbaşı Yağlı Pehlivan Güreşlerine, Havran’ın meşhur höşmerimine kadar birçok farklı sportif ve sanatsal etkinlikleri başarı ile tertipledik. Havran, bundan sonra geleneksel hale getireceğimiz Seyit Onbaşı Yağlı Pehlivan Güreş müsabakaları Kırkpınar’ı aratmayacak. Federasyon Başkanı Hamza Yerlikaya`ya teşekkür ediyorum.”
Havran’da Davulgu balı üretiliyor
Balıkesir Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Yazıcı ise, Havran’lı arı üreticilerinin arılarını beslemek için ilkbahar ayında kovanları Trakya ve Çanakkale Bölgelerine taşıdıklarını anlattı.
“Geçtiğimiz yıl açılan Arıcılık Kursuna 80 bayanın katıldığını hatırlatan Yazıcı, “Havran arıları ve balı artık `Kadınlara` emanet edildi. Kadınlarımız arılarına çocukları gibi bakıyor dolayısı ile daha kaliteli bal üretiliyor. Kadın eli değince bal kalitesi ve verimleri de arttı” dedi.
Davulgu Balının da ilçede üretildiği bilgisi veren Yazıcı, "Davulgu’nun (Dağ Çileği) tıbbi değere sahip bir bitkidir. Dağulgunun kök, yaprak, kabuk ve meyveleri çeşitli amaçlar için kullanılır. Davulgu Balı da üretiyoruz. Davulgu Balı aynı zamanda çok şifalı. Halkımız muhakkak bu bal ile tanışmalıdır. Davulgu Balını dünyaya tanıtmaya kararlıyız” diyerek konuşmasını noktaladı.
Haber : Enver Dolgun




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —