Havranda Hayvan Hapishanesi

Havranda Hayvan Hapishanesi

Havran Çiftçi Malları Koruma Başkanlığına seçilen Zekeriya Savaş, Havran Hayvan Hapishanesi'ne hapsedilen hayvanların, dünyada işkencenin olmadığı tek hapishane olduğunu söyleyip, gardiyan görevini bakıcılar yani korucular tarafından yapılıyor diye

Havran Çiftçi Malları Koruma Başkanlığına seçilen Zekeriya Savaş, Havran Hayvan Hapishanesi'ne hapsedilen hayvanların, dünyada işkencenin olmadığı tek hapishane olduğunu söyleyip, gardiyan görevini bakıcılar yani korucular tarafından yapılıyor diye konuştu.
Zekeriya Savaş, Balıkesir'in Büyükşehir olması sonrası 27 mahalleden de sorumlu olacaklarını, sorumluluklarının bilincinde olduğunu, zeytinliklerde ve ekili alanlarda hayvan otlatmaya kesinlikle müsaade etmeyeceğini ve kanunların tavizsiz uygulanacağını açıkladı.
1999 yılında ilk kez kurduğu ‘Hayvan Hapishanesi' ile ülke gündemine gelen, Zeytinlikler ile ekili alanlarda zarar veren sahipli, sahipsiz tüm hayvan ve sürüleri suçüstü yakalayıp, sahipli hayvanları 15 gün, sahipsiz hayvanları 3 hafta hapse mahkûm ettiklerini açıklayan Havran Çiftçi Malları Koruma Başkanı Zeki Savaş, 3. kez başkan oldum. Tarla sahipleri çok ısrarcı oldu bede kıramadım ve kabul ettim” dedi.
Savaş: Hayvanlara 15 gün hapis sonra satış”
Savaş, 10 motosiklet, 2 at, 2 hizmet aracı ve 7 korucum var. Korucu sayısını arttıracağım ve at sayısı da 30'a çıkacak. Yeni hizmet aracı alacağız. Telsizlerimizi yenileyip, koruculara tüfeklerini iptal edip, tabanca almayı planlıyorum” dedi.
Savaş, Ağaçlara ve tarlalara zarar veren hayvanların ne şekilde cezalandırılacağı 1939 yılında çıkartılan 3573 Sayılı Yasa ile belirlenmiş. Yasa Çiftçi Malları Koruma Derneği`ne, ``Çevreye zarar veren hayvanları müsadere etme`` yetkisi tanıyor. ‘Hayvan Hapishanesi'ne hapsedilen hayvanların sahiplerinin 15 gün içinde başvuruda bulunmaması ve cezalarını ödememeleri halinde, hayvanları açık arttırmayla satacağız. Devlete gelir kaydedeceğiz” diyerek sözlerine ekledi.
Başıboş gezerken tarım arazilerine ve ürünlerine zarar verdiği belirlenen hayvanlar, derneğin koruma personeli tarafından yakalanarak ‘Hayvan Hapishanesi'ne konulduğunu kaydeden Savaş, 30 hayvan kapasiteli Hayvan Hapishanesi koyun, keçi, inek, öküz, eşek, at gibi tarım ürünlerine zarar veren hayvanlara göre hazırlandı. Hayvan Hapishanesi'nde, hayvanlarla yakından ilgilenilmesi, yem ve sularının zamanında verilmesi için ‘Gardiyan' görevini yapan ‘Bakıcılar' yani ‘Korucular' görev yapıyor. Hayvan Hapishanesine hapsedilen hayvanlara işkence değil bakımda yapıyoruz” diye konuştu.
Görevimiz sadece zarar veren hayvanlara karşı değil, tarım ve ekili alanlardaki her türlü hırsızlıklara karşıda önlem almak görevlerimiz arasındadır” şeklinde konuşan Savaş, Görev anlayışımız 24 saat üzerindendir. Daha önceki yıllarda Türkiye'de tek örnek olarak çalıştık ve onlarca kez televizyonlara çıktık. Birçok bölgede görev ve sorumluluklarımızı nasıl başardığımızı anlattık” diye bilgi verdi.